Сериозно българско участие ще има в 61-ото издание на турнира по борба „Дан Колов – Никола Петров“, който започва от утре, 7 март. Надпреварата ще продължи до неделя, 10 март.
Схватките са в столичната зала „Асикс Арена“.

В свободния стил на тепиха ще излязат 23 наши състезатели. Сред тях са Мирослав Киров (74 кг), европейски вицешампион от 2021, Рамазан Рамазанов, също европейски вицешампион и трети в света, който ще спори за медалите в по-горната за него категория до 74 кг. През миналия сезон дагестанецът с наш паспорт стана носител на златния пояс „Дан Колов“.
В тежка категория до 125 кг е заявен Георги Иванов, европейски шампион до 23 г.

В турнира участие ще вземат и по-младите ни състезатели – Калоян Атанасов (70 кг), европейски шампион за кадети от 2022, Иван Стоянов (70), трети на Евро 2022 до 23 г., както и брат му Радомир Стоянов (79), трети на Евро 2022 до 20 ггодини, информират от Българската федерация по борба.

При класиците на тепиха ще излезе Семен Новиков, единствен до момента с олимпийска квота за България. Той ще спори за отличията в своята категория до 87 кг, в която на световното през септември в Беград спечели бронз. През миналата година Новиков стана шампион на турнира и препаса златния пояс „Никола Петров“.

При по-тежките до 77 кг ще стартира и Стоян Кубатов, пети на световното първенство Белград 2023. В надпреварата ще се включат още националите Дейвид Димитров и Иво Илиев (72), Росиан Дермански (82), Йоан Димитров (87).

Дебют на подобен форум ще направи Гриша Назарян (63), най-малкият син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. През февруари 19-годишният талант стана първи при юношите на турнир във Франция.

21 наши състезатели ще има при класиците.

При жените и двете ни олимпийски медалистки ще излязат на тепиха – Евелина Николова, която ще мери сили в по-горната за нея категория до 59 кг., както и Тайбе Юсеин. Капитанката на националките ще излезе при 62-килограмовите, където ще стартира и Биляна Дудова, №1 в света и 4-кратна еврошампионка. Двете спорят за титулярно място в категорията за предстоящите олимпийски квалификации.

При 68-килограмовите фаворитки за отличията са Юлияна Янева, европейска шампионка от 2023, и София Георгиева, трета на европейските олимпийски игри. Двете също спорят за титулярно място в категорията.

При жените ще излязат 19 наши представителки.

Някои от най-добрите състезатели пропуснат схватки, тъй като се подготвят за олимпийските квалификации, които са през месеците април и май.

А в турнира участие ще вземат близо 200 състезатели от 23 държави.

По същото време е и престижният турнир „Яшар Догу“ в Турция, затова и представителите на южната ни съседка ще пропуснат българската надпревара.

Жребият за първите категории ще бъде теглен по-късно днес.

Схватките започват от 10.30 часа в четвъртък, 7 март. Полуфиналите са от 17.30 часа.

Входът за зрителите е свободен.