Олимпийският шампион по свободна борба Магомед Рамазанов беше удостоен със званието "Почетен гражданин на град Велико Търново. Приза си Рамазанов получи на специална церемония днес от кмета и председателя на общинския съвет в старата столица.

"За нас е действително едно голямо отличие не само за Търново, но и за България. Важно е да отбележа, че неговият треньор Мирослав Колев даде много от себе си, както дава и за обучението на децата. Да последват неговия пример и да спечелят олимпийски медали", заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Магомед Рамазанов става първият олимпийски златен медалист в спортната история на Велико Търново. Той е състезател на Спортен клуб по борба "Илия Павлов" във Велико Търново.

"Това е голяма чест, защото Велико Търново преди е била столица на България. Има голяма история градът, много ми е приятно. В началото на следващата година ще започна да се състезавам за повече. Това е последният ми олимпийски цикъл. Ще дам максимума и каквото мога", сподели Рамазанов.

За големите спортни успехи, които постигна, треньорът на Рамазанов Мирослав Колев получи наградата "Велико Търново". "Основната заслуга е на треньора му в Русия, който присъства тук – Вадим Бияз. Всички знаят руската школа и в специалност – дагестанската. Но, така се случиха обстоятелствата, той стана олимпийски шампион за България. Това е най-големият връх в кариерата на един спортист", каза Колев.

Рамазанов получи и ведомствено жилище от община Велико Търново и планира да се устрои трайно със семейството си в старата столица.