Едина от най-големите легенди на българската борба Дончо Колев Данев или по-известен като Дан Колов ще бъде увековечен с бюст-паметник в град Плачковци. С тази инициатива ще бъде отбелязана 130-ата годишнина от рождението на великия български борец и кечист, съобщава gabrovonews.bg. 

Официалното откриване предстои на 19-ти юли от 18:00 ч. до градския стадион в Плачковци. Това ще се случи под звуците на оркестър „Габрово“ с диригент Николай Венков и танцова формация към НЧ „Пробуда – 1924“ (Плачковци).

Дан Колов е родом от село Сенник (близо до Севлиево), но корените му са свързани с Плачковци. Баща му е родом от село Горно Цоневци (на километър от Плачковци), а майка му от село Енчовци (също блицо до Плачковци).

Изграждането на паметника е осъществено посредством дарения и с помощта на Община Трявна. В осъществянето на идеята се включват десетки граждани от региона.

Очаква се на церемонията да присъстват съветника на президента на Република България по сигурността и отбраната Илия Милушев, както и Силвия Кръстева – кмет на Община Трявна.