„Не искам само да участвам на Олимпиада, но и да взема медал“. Това заяви в интервю за БГНЕС Едмонд Назарян, който бе един от наградените за най-добри спортисти през 2023 с плакет и премия на специална церемония в тренировъчната зала в „Арена София“. Младият ни борец получи признание за постиженията си през изминалата година.

Назарян покори европейския връх за втори път в кариерата си, триумфирайки в олимпийската категория до 60 кг в Загреб. След това обаче 22-годишният син на Армен Назарян получи травма на рейтингов турнир в Унгария, а впоследствие отпадна и от Световното първенство в Белград, където имаше възможност да вземе квота за Игрите в Париж това лято. В края на изминалата година Назарян спечели 20-то издание на турнира по класическа борба в Клермон Феран, Франция.

В началото на 2024 Едмонд вече стана държавен шампион в Стара Загора, като завоюва и бронз от надпреварата в Загреб. Относно това, че бе един от наградените на церемонията в „Арена София“, той заяви: „За мен това означава много, защото признанието, което получих – това е мотивация за мен да вървя напред, не само за мен, а и за всички спортисти. Подкрепата е много важно нещо при един спортист, без нея няма как да станат нещата. Така че искам да благодаря пак на Министерство на младежта и спорта, на Българския спортен тотализатор за наградата и че така стоят до нас и подкрепят“.

Назарян призна, че отпадането на Световното в Белград още го измъчва, но е мотивиран в олимпийската 2024 година да вземе квота за Париж. „2023 г. пропуснах шанса да взема квота на Световно първенство, за което имам болка, но тази година мисля да се изправя и да се мобилизирам – имам турнири, там да участвам, да взема квота и вече олимпийски медал. Това е целта ми – първо да съм здрав, и по план, по график, както треньорите го кажат, и ние само ще вървим напред“, каза борецът и продължи по отношение това какво го очаква: „Сега има Европейско първенство, което не дава квота, просто си е престижен турнир. Април ни очакват Европейски квалификационни игри, които ще се проведат в Баку – има малки проблеми във връзка с това, че по народност аз съм арменец, а там има война. Този въпрос трябва да се реши с охрани ли, не знам как ще стане – има време да помислим. Там трябва да се преборим и да вземем квота – ако случайно не се получат нещата, след един месец има в Истанбул, там вече е последният шанс за квота. Ще се постараем максимално да се вложим и да вземем квота“.

start-photo.bg
39 снимки

Споменавайки евентуалните трудности, предизвикани от това, че той е арменец, а квалификацията е на територията на Азербайджан, където има война, Едмонд сподели: „Може да има проблем. Готов съм на това, защото тази война много пречи и влиза в спорта тази политика, което е опасно за живота. Аз лично искам да отида, но тук има и друг въпрос – от родители, от отговорността това, че хората около мен не искат, има едно притеснение, страх, защото говорим за вражеска държава. Но пък ако всичко направим както трябва – и политически да се реши този въпрос, и охрана да има, ако всичко е точно, мисля, че ще мога да отида. Това е въпрос вече как ще го решат хората там, които с това се занимават“.

Синът на Армен Назарян призна, че конкуренцията за взимане на квота за Олимпиадата през лятото ще бъде ожесточена поради факта, че от Европа все още никой не го е направил. „Разбира се. Първите петима най-добри в света са всички азиатци, защото те взеха квотата. В Европа никой не успя да вземе, за съжаление. От цяла Европа ще има доста голяма конкуренция, ще има битки, няма да е лесно въобще. Ние ще дадем всичко от себе си, пък вече каквото стане, от Господ зависи“.

Едмонд иска да стане европейски шампион в категория до 63 кг на предстоящото европейско в Белград в периода 12-19 февруари, но голямата му цел е медал от Олимпийски игри. „Да, искам, но най-голямата цел при един спортист, който иска да се реализира максимално, това са престижните Олимпийски игри. Затова мисля, че не само искам да участвам, а искам да взема и медал, макар и да не е златен“, завърши той.