Олимпийската бронзова медалистка по борба Евелина Николова и треньорът й Мирослав Гочев са предложени за почетни граждани на Созопол, стана ясно след гостуването на двамата при кмета Тихомир Янакиев в сградата на Общината в града.  Там те разказаха истории от своя житейски и професионален път и трудностите, които са преодолявали, за да стигнат до това огромно постижение.
 
На срещата присъстваха още председателят на Общински съвет Георги Пинелов, президентът на СКБ "Ангел Гочев" Сотир Гочев и спортни деятели, допринесли за нейното развитие.
Емоционално обществото на града посрещна своята първа олимпийска медалистка в залата, където поради проливния дъжд се проведе мероприятието вчера.
 
"Община Созопол никога не е имала олимпийски медалист, това за нас е огромна гордост. Медалът е бронзов, но ти за нас си злато", каза Янакиев, след което връчи на Евелина Николова плакет на Общината, знамето на Созопол и изящна картина на местния творец Ани Недин.
 
Мирослав Гочев също беше награден с плакет, а кулминацията на вечерта бе обявяването на внасяне на докладка от кмета на Общината в Общински съвет за удостояване на медалистката и нейния треньор с почетно гражданство, както и финансов стимул за подпомагане на усилената й подготовка за покоряване на още по-високи върхове.
 
Николова благодари на всички, които са били до нея в годините на спортното й развитие, и най-вече на "най-важните хора", както каза тя, Мирослав и Сотир Гочеви и целия екип на клуб по борба "Ангел Гочев".
 
"Без тези хора медалът нямаше да бъде факт. Те се появиха в момент, в който аз имах много голяма нужда от тяхната помощ. Те ми подадоха ръка, когато бях казала край на спорта, и бяха неотлъчно зад гърба ми", през сълзи коментира спортистката.
 
"Аз видях, че има много голям потенциал в нея още като девойка. Видях, че тя не се отказва. При 95% от нейните срещи противниците я повеждаха с 5 или 6:0 и въпреки това тя успяваше да обърне резултата. Още тогава й казах - Ти ще взимаш много медали", заяви треньорът Мирослав Гочев.
 
Да я поздрави лично и да й подари икона на нейния светец-закрилник на събитието бе духовният водач на Созопол - отец Димитър, както и общински съветници, легендата в борбата и почетен гражданин на Созопол Руси Петров, представители на Общинска администрация, президенти и председатели на спортните клубове в общината, футболисти от ФК Созопол, борци от СКБ Ангел Гочев, спортни деятели, общественици.
 
В края на събитието Евелина Николова раздаде автографи и възможност на всички да се снимат с нея и олимпийския бронз.