Голямата надежда на България за олимпийско злато във вдигането на тежести Карлос Насар заяви, че е напълно готов за започващото след броени дни европейско първенство в София, но неговата голяма цел си остава златото в Париж това лято.

19-годишният Насар, който се състезава в категория до 89 килограма, постави световен рекорд в изтласкването през декември миналата година на Световната купа в Доха, Катар. Тогава той записа постижение от 223 килограма, което беше впечатляващо предвид скъсването на ахилеса, което претърпя броени месеци преди това. Българският щангист се похвали, че на тренировка е достигал и до 233 килограма, но не вярва, че ще му се налага да достига до подобна тежест нито на предстоящото европейско, нито на Олимпийските игри след това.

"Подготовката върви блестящо. Надявам се след броени седмици да имаме нов европейски шампион и най-вече се целим в Олимпиадата. Това не е тайна за никого. Не спираме да се трудим с моя личен треньор Павел Христов и с треньора ми в националния отбор Пламен Братойчев. Затова и успяваме", каза Насар, който получи наградата за "Спортист на месеца" за трети път в кариерата си.

"В момеnта Карлос тренира на базата на НСА. С Пламен Братойчев работят в националния отбор. Надявам се Карлос да постигне добър резултат на европейското, но и да се съхрани за Олимпиадата, където да спечели златния медал", добави Павел Христов.

Пламен Братойчев бе запитан дали разделянето на две на националния отбор все пак не е повлияло по някакъв начин на Насар.

"Причината националният отбор да се раздели на две групи е, че се води подготовка на две места. От 3 до 23 януари бе планиран лагер на високопланинската база Белмекен, на който Карлос и Божидар Андреев, на когото аз съм личен треньор, отидоха. Но след случилото се в края на миналата година старши треньорът Иван Иванов (бел. р. - синът на Иванов - Иван Иванов-младши бе заловен с подкуп от 62 000 лева) реши да остане в София. Някои от момчетата решиха да останат с Иван, заради което се случи и това разделяне в отбора. Европейското първенство за нас е една крачка към голямата цел, която е Олимпиадата. Надявам се този месец и Карлос, и Божидар да реализират едни добри резултати и съм сигурен, че ако го направят, ще бъдат на стълбичката", каза Братойчев.

"Концентриран съм върху спорта, а не върху интригите. Надявам се те скоро да приключат, защото колкото и да ги игнорираме, това не е приятно. Моят екип мисли само за спорта, защото концентрираме ли се на друго място, няма да имаме същите резултати. Радвам се от травмата вече няма и следа и се надявам повече да не ми се случва нещо подобно", обясни Насар.

"Старая се да следя конкуренцията, доколкото това е възможно. Но както те, така и аз сме готови да дадем всичко от себе си. Те могат да ме изненадат, но аз мога да ги изненадам още повече. Това прави състезанието интересно за зрителите, но мисля, че мога да се справя с всички препятствия, стига да съм жив и здрав. Не планирам атака на световния рекорд на това европейско първенство, но този рекорд рано или късно ще бъде подобрен. Разбира се, всичко зависи и от резултатите на другите щангисти и от обстановката в залата", каза още световният рекордьор.

Той бе попитан и има ли вариант да премине под чужд флаг и да вдига за друга държава.

"Изкушавали са ме с предложения от други държави, но винаги съм ги отказвал без замисляне. Наскоро четох статия, че след Олимпиадата съм щял да ходя в Бахрейн. Няма такова нещо. Казвам го сега, за да няма спекулации - нито съм говорил с някого, нито съм бил близо до това да приема подобно предложение. Ще вдигам за България", заяви той.

Пламен Братойчев посочи, че с него са били водени разговори от страна на бахрейнската федерация, която "има желание да направи дрийм тийм", но то е било отхвърлено.

"Стига да съм здрав и нашият спорт да остане в програмата на Игрите, мога да направя още две, още три Олимпиади след тази. Аз обичам този спорт и докато мога, ще го практикувам и ще давам най-доброто от себе си", каза още Карлос Насар.

"От контузията ми насам се грижа сам за подготовката си. Вече година проблеми не е ималко в това отношение и не мисля, че ще има. Все пак всичко е било съобразено с изискванията на федерацията и на треньорите", допълни щангистът.

Насар бе запитан и за отношенията му със старши треньора на националния отбор Иван Иванов или по-скоро липсата на такива. Наскоро Насар каза, че няма абсолютно никакво желание да работи заедно с олимпийския шампион от Барселона'92.

"Не е тайна, че в момента не водя подготовка със старши треньора на националния отбор. Отношенията ми с него могат да се възстановят чак след края на делото (за подкупа). Ако тези обвинения към него се окажат верни, което не го твърдя, това ще докаже, че този човек не е достоен да бъде треньор на националния отбор, нито мой треньор, нито някой, който да излиза заедно с мен на състезания. Аз не приемам нещата лично, надявам се и той да се отнася. Тук сме национален отбор и сме дошли да прав