Биляна Дудова коментира представянето на родните борци на Европейското първенство в Будапеща и обърна специално внимание на конкурентката си Тайбе Юсеин, която грабна златото в категорията до 62 кг, като не загуби нито точка през целия турнир. 

"Радвам се, че бях мотивацията за Тайбе Юсеин на това европейско първенство и че тя взе титлата. Беше длъжна да го направи, защото по нечестен начин зае мястото в категория до 62 кг", коментира пред "България Днес" Биляна Дудова.

Преди шампионата се разгоря скандал между Юсеин и Дудова, която също премина в тази категория. След по един разменен успех двете трябваше да се преборят, за да се определи участничката на континенталното първенство, но до него така и не се стигна, въпреки намесата дори на спортния министър Радостин Василев.

"Честитих успехите на нашите на това европейско, но ако ме питате дали лично ще го направя с Тайбе... От години нямам отношения с нея. Винаги се радвам на успехи на наши спортисти, първо, защото сме българи и носим български сърца. Второ, защото сме малка държава, нямаме възможностите на големите, техните средства, но пак ги побеждаваме", казва още Дудова.

За състезателката на клуб Юнак Локомотив Русе  това не е край на битката, а само допълнителна мотивация. 

"За олимпиадата в Токио в кат до 57 г. тогава избраха Евелина Николова, което също не беше честно. Допуснах само една загуба от нея, при това не бях здрава, и отиде тя. Но аз ще търся мястото си, защото целта ми е олимпиадата в Париж 2024 г. и се подготвям за титла. Надявам се в нашата федерация нещата да се нормализират", завършва световната шампионка.