Световната шампионка по борба в категория до 59 кг Биляна Дудова заяви, че успехът й на турнира в Осло не е по случайност, а е плод на полагането на много труд. Четирикратната европейска шампионка не загуби техническа точка до финала, където се наложи с 6:4 срещу Акие Ханай.

"Огромно щастие, сбъднах още една моя мечта. Когато стъпих на световния връх, изпитвах голямо удовлетворение от целия ми труд през годините. На финала бях много концентрирана, защото ако не си победител, си загубил. Бяхме готови за всичко с моя треньор - за всяко нейно действие (на Акие Ханай на финала). Целият свят е наясно, че японската школа е най-добра, но ние показахме сме по-добри. Вече имам световна, четири европейски титли и следващата ми голяма мечта е да покоря и олимпийския връх в Париж 2024", заяви Дудова, цитирана от сайта на федерацията.

"Всички знаят, че съм медалистка от големи първенства - хем имат респект от мен, хем искат да се докажат, затова се подготвям за всяка една от противничките си. И вече пет състезания, откакто работя с моя личен треньор Георги Калчев, не съм дала техническа точка. Той ми дава спокойствие, вярва в мен, анализираме противници, отработваме всичко много добре, разбираме се страхотно, някак характерите ни съвпаднаха. . . Нищо не е случайно".

Преди време именно Калчев, който е европейски шампион по свободна борба, дава идея на момичето да си записва всички тренировки в тетрадка и така да следи развитието си. И тя го прави.

"А това, че спечелих световната титла именно в Норвегия, не вярвам, че е случайно. Именно оттук преди време започна моят път в голямата борба. Бях дошла година-две, след като започнах да тренирам този спорт, бях малка, беше ми много тежко, но научих много неща, дори норвежки език. И в залата сега имаше много мои приятели - радваха се и плачеха заедно с мен. Много съм горда и щастлива също, че зарадвах цяла България с този световна титла!", продължи Дудова.

Шампионката се прибира тази вечер, 8 октомври, с полет в 23 часа от Франкфурт.