България завърши на 13-о място в класирането по медали на европейското първенство по борба в румънската столица Букурещ, след като родните национали добавиха едно трето място в актива си в последния ден. Отборът финишира с девет отличия, като едно от тях е сребърното на Евелина Николова, а останалите осем – бронзови.

Последния медал за България заслужи Ален Хубулов при най-тежките на 125 кг.

В отделните категории родните национали се представиха идентично, като дамите, свободният стил и класическият стил заслужиха пети места в Европа. На турнира като цяло имаше драма до края на предпоследния ден, в който Азербайджан не излъчи финалисти, а Турция класира двама при първа позиция във временното класиране. Това осигури титлата на турците още в събота, а азерите бяха изпреварeни в последния ден от отбора на неутралните спортисти от Русия и Беларус.

Турците все пак затвърдиха доминацията си на европейския шампионат, печелейки последните две титли. На 92 кг 25-годишният Таха Акгюл спечели втората си поредна европейска титла, след като победи с 8:0 на финала словашкия национал Борис Макойев. В тежката категория до 125 кг пък изходът бе познат за всички в „Зала Поливалент“. Легендарният Таха Акгюл спечели много драматична схватка срещу грузинеца Гено Петриашвили с 5:4, с което заслужи юбилейната си десета европейска титла. 33-годишният турчин има още три световни трофея и един от Олимпийски игри.

По-рано в турнира пък грузинецът Петриашвили победи българския национал Хубулов, който поведе в резултата, но получи травма. 

Неутралните спортисти изпревариха Азербайджан в класирането, след като руснакът Абасхаджи Магомедов, който през 2021 направи златен дубъл със световна и европейска титла, победи албанския национал Зелимхан Абакаров със 7:4 на финала на 61 кг. На полуфиналите пък Магомедов отстрани българина Георги Вангелов, който се контузи в началото на схватката. Днес Вангелов отстъпи в битка за бронза с 3:7 срещу Нурадин Новрузов.

На останалите два финала две страни спечелиха първите си златни медали на шампионата. На 74 кг европейски първенец стана словашкият национал Теймураз Салказанов, който спечели трета поредна континентална титла с победа с 5:0 срещу турчина Сонер Демирташ. На 86 кг пък шампион е представителят на Гърция – Даурен Куруглиев, който спечели първа голяма титла в кариерата си с трудно 2:1 срещу Майлс Амине от Сан Марино. /БТА

На трето място в класирането по медали финишира Армения с четири златни отличия, a всички останали държави с титли имат само по една. Това са Украйна, Грузия, Румъния, Молдова, Албания, Словакия, Гърция, Норвегия и Сърбия. Първи след тях е българският национален отбор, който се представи добре с деветте си отличия. Националите ще опитат да надградят на европейските олимпийски квалификации, които ще бъдат проведени от 5 до 7 април в Баку. Световните квалификации са от 9 до 12 май в Истанбул.