Евелина Николова се класира на финал на европейското първенство по борба в Букурещ и гарантира на България първи медал, различен от бронза. Българската националка победи на полуфиналите миналогодишната еврошампионка до 23 години Соломия Виник от Украйна със 7:6, след като направи голям обрат в последната половин минута.

Тайбе Юсеин (65 кг) и Юлияна Янева (72 кг) пък са на репешажи.

Полуфиналът започна трудно за Николова, която бе съборена от Виник още на старта. Украинката дръпна с четири точки, а българката върна три от тях на старта на втората част. Традицията обаче е Николова да бъде най-силна в последните секунди. Виник се защитаваше с всички усилия, но българката атакува много технично, записвайки четири точки срещу две за украинката за победата.

Снимки: Startphoto.bg
97 снимки

„Не съм загубила вяра в себе си. Знаех, че мога да победя и атакувах с всички сили. Утре ми предстои среща с позната съперничка“, заяви Николова след схватката.

Познатата съперничка е беларуската състезателка Ирина Курачкина, която има две титли на европейски първенства.

По пътя към полуфинала Николова направи две силни схватки. Тя първо не допусна точка срещу французойката Матилде Ривиер, след което надви туркинята Елвира Камалоглу с 8:6. Българската националка спечели първите шест точки и взе мача с 10:6.