Световната шампионка по борба в категория до 59 кг - Биляна Дудова, заяви, че голямата ѝ цел за догодина е да защити титлите си, спечелени през настоящата. Боркинята и нейният личен треньор Георги Калчев бяха избрани за спортист и треньор номер 1 за месец октомври в анкетата на спортните редакции у нас.

"След световното първенство имах доста време да си почина. Гледах срещите си, анализирах ги. Станах първа на шампионата в Осло, но не показах всичко от себе си. Има още неща, върху които да работя", коментира тя.

"Щастлива съм от признанието. По този начин се разбира, че трудът ми е оценен. Много трудно се стига до такива постижения. За мен е голяма гордост в една година да взема и европейска, и световна титла. Надявам се да съм мотивирала младите хора да се занимават с борба и да съм пример за тях", каза Биляна Дудова.

"Аз обичам да поддържам форма дори когато почивам. Надявам се да бъда здрава и да се задържа на върха. Имам някои стари контузии и трябва да внимавам с натоварванията", заяви още националката по борба.

Личният треньор на Биляна Дудова - Георги Калчев, коментира, че вече се прави план за подготовката в предстоящия олимпийски цикъл.

"Радвам се за това признание. Биляна го заслужава. Примерът е много важен, да имаме такива момичета - горди и смели", заяви Калчев и добави, че е планира подготвителен лагер във Франция.

Генералният секретар на Българската федерация по борба Валентин Райчев съобщи, че у нас за съвместна подготовка пристига националният отбор по свободна борба на Иран.

"Пристигат на 10 декември и ще останат до Коледа. До тогава ще определим къде ще се проведе този лагер. Националният тим по класическа борба и жените ще проведат подготовка на високопланинската база Белмекен", каза Райчев.

По повод успеха на Биляна Дудова, той заяви: "Надявам се, че Биляна ще намери своето място и в анкетата за Спортист на годината в България. Тепърва започваме да правим планове за догодина. Мисля, че Биляна е психически готова и целеустремена да гони титла на олимпиадата в Париж. Първо трябва да е във върхова форма за европейското."

Валентин Райчев добави, че засега няма индикации за промени в правилата и за категориите в борбата.

"Мисля, че до Париж няма да има промени. Там плажната борба ще е демонстративен спорт. Българската федерация има идея да популяризира и развива плажната борба, а трябва да направим и съдийски семинар", заяви още Валентин Райчев.