Българската националка Биляна Дудова ще се бори на репешажите на световното първенство в Сърбия и в четвъртък ще преследва медал и олимпийска квота.

София Георгиева също получи втори шанс на турнира, а Юлияна Янева приключи с участието си на шампионата тази година.

Дудова бе изтеглена на 62 кг от Сакура Мотоки, която по-рано днес я победи с 4:0 на осминафиналите. Японката взе с лекота четвъртфинала си с бразилката Лайш Нунеш след техническо превъзходство, след което обаче срещна действащата вицешампионка Грейс Булен. Норвежката взе преднина от една точка до почивката, но Мотоки направи движение за две в началото на втората част и контузи Булен.

Схватката все пак се доигра, но норвежката нямаше сили да се противопостави и Мотоки спечели с 2:1. Дудова ще започне репешажите срещу Арюхан Джамабаева от Узбекистан, а при победа ще се изправи срещу бразилката Лайш Нунеш. При втори пореден успех тя ще потърси реванш от Булен в спор за бронз и олимпийска квота. Българката загуби от норвежката с точка разлика на полуфиналите на европейското първенство тази година.

София Георгиева стигна до репешажите на 72 кг с помощта на състезателката, която по-рано я надви на четвъртфиналите. Монголката Енкх-Амарин Даванасан продължи победния си ход и срещу Жамила Бакбергенова с 6:2, с което изтегли българската състезателка по пътя към бронза. Първата съперничка на Георгиева ще бъде полякинята Наталия Стшалка, след което я чака Бакбергенова за бронз.

Янева не стигна до репешаж, след като Ами Иши отстъпи на Бусе Тосун на полуфинал на 68 кг. Японката поведе с точка след избутване извън тепиха, след което обаче Тосун доминираше тотално. Тя взе следващите шест точки и почти тушира Иши, която се измъкна в последния момент. Туркинята обаче не спря и увеличи преднината си на 10:1, а 19 секунди преди края избута японката за последната точка и техническо превъзходство.