Юлияна Янева ликува с първа европейска титла в кариерата си. На финала в Загреб тя победи с 10:3 Алла Белинска (Украйна), №1 в Европа от 2021 г., и взе златен в олимпийската категория до 68 кг. С това нашето момиче взе сладък реванш за поражението от украинката преди 2 години.

Янева се върна на тепиха през януари, след като 8 месеца се възстановява от пета операция на коляното. През месец март тя стана първа на турнира „Дан Колов“ и бе обявена за най-добра българска състезателка на турнира.

В първата част 24-годишнтана българка проведе две хубави атаки взе аванс от една точка - 4:3, но и допусна грешка при една от тях и позволи на украинката да се възползва. След почивката обаче нямаше никакви съмнения, че Янева е по-класната състезателка и натрупа солиден аванс, който запази без особени проблеми.

В кариерата си Юлияна има и злато от световната купа в Белград през 2020 г., но в по-горната категория. От 2019-а състезателката на русенския „Юнак Локомотив“ се подготвя с личния си треньор Серафим Бързаков, двукратен световен шампион, 4 пъти №1 в Европа и носител на сребърен олимпийски медал от Сидни 2000.

В петък за титлата ще спори и Мими Христова (65 кг). А Евелина Николова (57) и Биляна Дудова (65) ще атакуват бронза.

България вече има 4 медала от първенството. Преди това Микяй Наим (65) и Рамазан Рамазанов (70) взеха сребро, а Микяй Наим (57) се окичи с бронз.