Семьон Новиков се класира на четвъртфиналите на олимпийската категория до 87 кг класически стил от световното първенство по борба в Сърбия. То е и първа олимпийска квалификация, а при още една победа българският национал ще бъде много близо до първа квота за националите.

Абу-Муслим Амаев и Иво Илиев пък ще чакат класиране репешажи.

Новиков започна турнира срещу Мохамед Метуали и надви бързо египтянина с 9:0. След това българският национал се изправи срещу световния шампион от 2018 Лаша Гобадзе, с когото взеха бронзовите медали на 87 кг от европейското първенство тази пролет. Българинът не помръдна на партер в първата част, а в последните секунди изнесе грузинеца за две точки и преднина 2:1. Новиков очаквано добави още една от партер във втората част и направи още втора безупречна защита за крайното 3:1.

На четвъртфиналите българският национал ще срещне шведския национал Алекс Кесидис, който е световен вицешампион от 2019.

Междувременно, в другата част на схемата, миналогодишният бронзов медалист Али Ченгиз от Турция победи действащия олимпийски шампион Жан Беленюк от Украйна с 3:1.

Амаев надви Акмират Хелдиев от Туркменистан с 11:0 на старта на 63 кг, след което отстъпи на осминафинал с 1:7 срещу Храчия Погосян. Така българският национал ще се надява да бъде изтеглен на репешаж от арменеца, който победи с пет безответни точки тази пролет на турнира "Дан Колов – Никола Петров". Съперник на Погосян е Мурад Мамадов от Азербайджан.

Иво Илиев загуби с 0:7 на старта на 67 кг срещу грузинеца Йони Хецуриани, който в следващата си схватка се наложи срещу състезателя с неутрален статут Александър Лявончик. Съперник на Хецуриани на четвъртфиналите ще бъде Амантур Исмаилов от Киргизстан.

 

БТА / Автор: Ивайло Георгиев