Стоян Кубатов ще се бори за бронзово отличие на 72 кг класически стил от световното първенство в Белград, след като преодоля единствения си съперник на репешажите. Българският национал ще излезе в двубой за медал тази вечер след 19:00.

В репешажната схватка Ибрахим Магомадов от Казахстан пренесе българина два пъти от партер през първата част, но Кубатов направи идентични движения през втората и изравни резултата. Двубоят завърши 5:5 и българският национал продължи напред по критерий последна точка.

В петък Кубатов преодоля корееца Джи Йон Ли с 4:0 в квалификациите на 72 кг, след което отстъпи на Ганем с 1:5 на осминафиналите. В последствие французинът победи Магомедов с 10:0 на четвъртфинал и след това надделя над Селчук Джан с 4:0 на полуфиналите. Така Кубатова получи неговите съперници и надви Магомадов, а за бронз ще срещне бореца от Турция.

Семьон Новиков пък избегна схемата на олимпийския шампион Жан Беленюк на 87 кг, който е една от причините украинецът да се състезава за България. Той ще започне световното първенство срещу египтянина Мохамед Метуали. На 63 кг Абу-Муслим Амаев ще стартира срещу Акмират Хелдиев от Туркменистан, а на 67 кг Иво Илиев ще се бори с Йони Кецуриани от Грузия.

 

БТА / Автор: Ивайло Георгиев