България излъчи осмина полуфиналисти в първия ден на 60-ото издание на един от най-престижните международни турнири по борба "Дан Колов – Никола Петров", който тази година се провежда в столичната зала "Левски София".

Националът Георги Вангелов стигна до полуфиналите в категория до 61 кг свободен стил, след като в последната си схватка от обедната сесия надви с лекота друг българин – Стилиян Илиев. Вангелов загуби първата точка, но спечели следващите 11 сложи край на четвъртфиналния двубой в рамките на по-малко от три минути. Негов съперник на полуфиналите ще бъде Интигам Вализада от Азербайджан.

България има още двама полуфиналисти в свободния стил. Рамазан Рамазанов (70 кг) спечели друг български двубой от четвъртфиналите срещу Иван Стоянов с 12:1 и в следващия двубой ще срещне иранеца Амирмохамад Язданичерати. Ахмед Батаев пък се наложи със 7:3 срещу Ибрахим Юсубов от Азербайджан и ще се изправи срещу Андриан Гросул от Молдова.

Най-много са полуфиналистите в класически стил, а особено впечатляваща в първия ден бе победата на Светослав Николов (82) срещу арменеца Самвел Григорян. Българинът изоставаше в началото на схватката, но във втората част изправи публиката на крака с няколко технични движения и спечели с крайното 7:2. На полуфинал той ще срещне норвежеца Екзос Мукубу.

При победа Николов може да има български съперник на финала, тъй като 82 кг е единствената категория с двама родни представители в топ 4 след класирането на Росиан Дермански. Той надви също толкова впечатляващо американеца Майкъл Олтомър с 8:0 и в следващия двубой ще срещне турчина Бурхан Абдубак. 

start-photo.bg
46 снимки

Националът Константин Стас (72) ще има тежка задача да се изправи срещу представителя на японската школа Каия Йошида, след като на четвъртфиналите се наложи със 7:1 над украинеца Артьом Кутко. Абу-Муслим Амаев пък победи турчина Мехмет Чекер с 6:5 в много оспорван двубой и на полуфиналите ще се бори с неговия сънародник Абдуррахман Алтан.

В единствения полуфинал при дамите Мими Христова (65) ще се бори с Албина Каиргелдинова от Казахстан. Тя трябваше да срещне другата българска националка в категорията Джанан Манолова на четвъртфинал, но последната не излезе заради контузия.

Предстоящи полуфинали с българско участие:
FS 61 – Георги Вангелов – Интигам Вализада (Азербайджан)
FS 70 – Рамазан Рамазанов – Амирмохамад Язданичерати (Иран)
FS 92 – Ахмед Батаев – Андриан Гросул (Молдова)
GR 63 – Абу-Муслим Амаев – Абдуррахман Алтан (Турция)
GR 72 – Константин Стас – Каия Йошида (Япония)
GR 82 – Росиан Дермански – Бурхан Акбудак (Турция)
GR 82 – Светослав Николов – Екзос Мукубу (Норвегия)
WW 65 – Мими Христова – Албина Каиргелдинова (Казахстан)