Айк Мнацаканян и Семен Новиков стигнаха финалите на рейтинговия турнир от веригата Гран При в Будапеща, Унгария.

И двамата постигнаха по три победи до момента в своите категории на класическия стил.

Мнацаканян стартира с успех над египтянина Махомуд Абделрахман с 1:1, след кова преодоя кубинеца Йосванис Пена Флорес с 3:1, а на полуфинала измъкна 1:1 срещу световния и европейски шампион Бурхан Акбудак (Турция).

Новиков пък надви световния шампион до 23 г. Айвенго Рикадpе (Грузия) с 2:2, на четвъртфиналите се справи с алжиреца Башир Сид Азра - 5:1, а на полуфинала преодоля и представителя на домакините Ищван Такаш - 4:0 в категория до 87 кг.

Финалите започват от 18 часа наше време.

Айк ще има за съперник Нао Кусака (Япония), шампион на Азия и трети в света, а Семен ще излезе срещу Давид Лозончи (Унгария), световен шампион от 2023-а.

Двубоят на Новиков ще бъде повторение на полуфинала от Мондиала през миналата година, спечелен от унгареца. В тази среща тогава националът получи и травма на крака, но все пак след това успя да се пребори за олимпийската квота.

Лозончи пък победи на полуфиналите турчина Али Ченгиз в повторение на финала от Световното през 2023. Срещата бе много оспорвана, спирана на няколко пъти, а унгарецът спечели с туш.

Двамата си поделиха и световната титла през миналия сезон, като Лозончи взе златото малко по-късно, след уважена контестация.