Мими Христова и Георги Вангелов отпътуваха за участие на Световната купа по борба в Коралвил (САЩ). Схватките са през уикенда, а националите са част от Сборен отбор на света, съобщават от БФБорба.

Вангелов е пети на олимпиадата Токио 2020 в категория до 57 кг на свободния стил, както и на световното тази година. Още като юноша той се бори за Отбора на Света през 2014-а на емблематичния "Таймс скуеър" и побеждава представителя на домакините, но тогава неговият тим губи с 3:8. През 2018-а е включен в Отбора на Европа и става втори в Грозни (Чечня).

Мими Христова (65 кг) ще направи дебют на подобен форум. През 2020-а тя стана европейска шампионка, а на Световно първенство миналата година получи травма, която я остави близо година извън тепиха. Тя се върна с пето място на Мондиала в Белград през есента.

Христова ще бъда в САЩ със селекционера на националния отбор Петър Касабов, а в ъгъла на Вангелов ще стои Радослав Великов, световен шампион и бронзов олимпийски медалист от Пекин 2008.

Жените ще срещнат на старта тима на Китай, а във втория двубоя ще спорят с домакините.

В сборния състав на света са включени още Айсулу Тининбекова (62 кг, Киргизстан), двукратна световна шампионка, втора на олимпиадата, Ясемин Адар (76 кг, Турция), двукратна номер 1 в света, трета на олимпиадата, Анастасия Ничита (59 кг, Молдова), световна шампионка, Мария Преворалаки (53 кг, Гърция), трикратна бронзова медалистка от световни първенства.

Сборният тим на мъжете в свободния стил е в състав световният шампион Зелимхан Абакаров (57 кг, Албания), двукратният световен вицешампион Таймураз Салказанов (74 кг, Словакия), Батирбек Цакулов (Словакия, 97 кг), също втори на Световно първенство, Осман Нурмагомедов (92 кг, Азербайджан), бронзов медалист от световно първенство.

В първата среща мъжете срещат Япония, а във втората - Иран.