Няма опасност борбата класически стил да бъде извадена от програмата на олимпийските игри в Париж през 2024 година, обявиха за ТАСС от пресслужбата на Международната федерация по борба (UWW).

Вчера членът на Изпълнителния комитет на Международната федерация по борба (UWW) и временно изпълняващ длъжността президент на федерацията в Азербайджан Намиг Алиев заяви, че борбата класически стил може да бъде изключена от програмата на Олимпийските игри през 2024 година в Париж.

"Президентът на Международната федерация Ненад Лалович каза, че класическата борба винаги е била в плановете на Париж 2024 и ще остане в олимпийската програма за много години. Имаме случай, при който човекът, който е взел интервюто, "погрешно е интерпретирал казаното, защото не е запознат с олимпийския контекст", се казва в изявление на централата.

"През 2022 година младежките олимпийски игри ще се проведат в Сенегал и затова преди шест месеца изпълнителният комитет на UWW реши да редува съществуващите олимпийски стилове по време на младежката олимпиада, за да представи нови стилове. През 2022 година на тези игри ще има свободен стил и нови стилове, а през 2026-а ще бъде представен нов стил заедно с класическия. Новите стилове все още не са одобрени официално", отбелязват от организацията.

"Това е динамично сътрудничество на международните федерации с Международния олимпийски комитет с цел тестването на нови стилове в необходимите условия", казаха още от международната федерация.

Сърбинът Лалович е член на Изпълнителния комитет на МОК. Неговата реформа в международната федерация помогна на борбата през 2013 година да запази мястото си в олимпийската програма./БТА