Кирил Милов донесе трети медал на България от европейското първенство по борба в Букурещ, след като тушира финландеца Арви Саволайнен в битката за бронзово отличие на 97 кг класически стил. По-рано през деня Абу-Муслим Амаев стана трети в Европа на 67 кг, а във вторник Едмонд Назарян направи същото на 63 кг.

Милов взе първата точка още преди партера на първата част и доминираше тотално в мача. При 5:0 във втората част българският национал направи ново движение за две точки, с което тушира финландеца. Щабът на Саволайнен загуби обжалване и така крайният резултат стана 8:0.

Милов започна турнира с победа с техническо превъзходство срещу поляка Тадеуш Михалик, но на четвъртфиналите българският национал бе надвит с 0:4 от състезаващия се с неутрален статут Магомед Муртазалиев. Той се класира на финал по-късно във вторник и изтегли Милов на репешаж, където българинът надви унгареца Тамаш Левай с категоричното 11:0. Това го изпрати и на схватката с Саволайнен за бронз.

За съжаление, Айк Мнацаканян не съумя да спечели бронз в категория до 82 кг. Той отстъпи на грузинеца Гела Болквадзе с технически туш - 0:9 точки.

България има три бронзови медала до момента в Букурещ - освен двата на Милов и Амаев от днешния ден, такъв спечели и Едмонд Назарян (63 кг).

Утре на тепиха при жените излизат Тайбе Юсеин, Евелина Николова, Биляна Дудова, Юлияна Янева и Ирена Бинкова.