Олимпийският шампион в свободна борба Абдулрашид Садулаев бе дисквалифициран за 4 месеца от Международната федерация по борба (UWW) за нарушаване на правилата, регламентиращи екипировката на спортистите по време на церемониите по награждаването.

На провелото се през септември световно първенство в Нур-Султан, Казахстан Садулаев отново прегази конкуренцията и ликува с четвърта титла, но се качи на стълбичката с фланелка с лика на имам Шамил, севернокавказки религиозен деятел и военноначалник от XIX век.

Освен наказание, шампионът отнесе и глоба от 5 000 швейцарски франка. Санкцията изтича на 21 януари 2020 г.

"Цялата тази ситуация няма да ми повлияе по никакъв начин нито на настроенията, нито на нагласата за основните стартове", заяви шампионът в своя Instagram профил. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ассалам алейкум, друзья. Получаю много сообщений и слов поддержки, и в связи с этим решил прокомментировать ситуацию с моей дисквалификацией. Как оказалось, у Объединённого мира борьбы (UWW) во время крупных соревнований действует строгий регламент - нельзя появляться на пьедестале в одежде с изображением политических и религиозных лидеров. Несмотря ни на что, лично для меня Имам Шамиль был и остаётся великой личностью, гордостью и примером для подражания. Вся эта ситуация никак не повлияет на мой настрой и подготовку к основным стартам. Спасибо вам всем за поддержку. Как и планировал, увидимся в феврале! #Russia #Wrestling #Team #Tokyo2020

A post shared by Sadulaev Abdulrashid (@sadulaev_abdulrashid) on


"Оказва се, че Международната федерация си има строг регламент по време на големи състезания - не бива да се качваш на стълбичката в облекло с изображения на политически и религиозни лидери. Въпреки всичко, лично за мен, имам Шамил остава велика личност и пример за подражание."

Садулаев благодари на феновете си за подкрепата и обеща следващата му изява на тепиха да е през февруари./ mma.bg