МОК и световната федерация по борба да изключат незабавно Иран заради екзекуцията на шампиона по класическа борба и ММА Навид Афкари. Това поиска движението Global Athlete, което включва спортисти от цял свят. 
 
Афкари бе обесен в затвора “Аделабад” миналата неделя, въпреки глобалната кампания с искания за помилване. 27-годишният Афкари бе обвинен в убийство на охранителя от държавната компания за водоснабдяване и канализация Хасан Тюркман по време на протестите срещу шиитския теократичен режим през 2018 г.
 
Афкари твърдеше, че признанията му са изтръгнати с мъчение в полицията, след което по време на процеса се отказа от тях. В крайна сметка обаче съдът така и не прие доводите на защитата и му даде две смъртни присъди.
 
"Сега съм щастлив, защото научих истинските стремежи на човечеството благодарение на вас, необикновени хора. Стремежи, които са много по-големи от световните първенства по борба", е било последното послание на Афкари.
 
"Навид беше нарочен заради успеха и популярността си като спортист и тази бруталност има за цел да послужи като пример за терор над обществото и да заглуши несъгласието. Сега трябва да се обединим в паметта му, за да гарантираме, че другите няма да последват тази съдба", каза Брендан Шваб, ръководител на организацията World Players United, която работи в името на спортистите.
 
Двама от братята на Навид Афкари също са в затвора, като тяхното бъдеще не е ясно.
 
Повечето антиправителствени организации в областта на спорта са категорични, че Иран трябва да отнесе най-сериозно наказание заради потъпкването на човешките права в страната.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.