Юлияна Янева и Биляна Дудова допуснаха загуби срещу японски състезателки на осминафиналите на днешните олимпийски категории за жени от световното първенство по борба, но запазват всички шансове за бронзови медали и квоти за Париж 2024. Участието им във втория ден на надпреварата зависи от полуфиналните схватки на съперничките им по-късно днес.

София Георгиева загуби на четвъртфиналите на неолимпийската категория до 72 кг, но също има шанс да се класира на репешаж за бронз.

Юлияна Янева започна турнира на 68 кг с перфектно 10:0 срещу испанката Нереа Бланко, след което получи за съперничка действащата шампионка на Азия и миналогодишна сребърна медалистка на световното първенство Ами Иши. Японката взе първите осем точки, а Янева върна четири в края и не бе далеч от туш, който съперничката й избегна умело.

Иши спечели с 8:4 и се класира на четвъртфиналите, в който отстрани без борба контузената Меерим Жуманазарова от Киргизстан. При още една победа японката ще изтегли Янева на репешаж.

Снимки: Startphoto.bg
100 снимки

Дудова надви виетнамката Ти Ми Хан Нгуен на старта на 62 кг, а на четвъртфиналите се изправи срещу Сакура Мотоки. Японката записа два пъти по две точки със захвати през краката на българската националка, която при движенията на съперничката получи болки в коляното. Дудова не успя да върне точките и загуби схватката с 0:4.

На четвъртфиналите японката срещна деветкратната участничка на световни първенства Лайш Нунеш от Бразилия, която все още търси първия си медал. Той няма да бъде златен, тъй като Мотоки спечели осем точки в първата част и завърши техническото си превъзходство в началото на втората. Следващата схватка на Мотоки обаче ще бъде особено тежко, тъй като нейна съперничка ще бъде миналогодишната вицешампионка и двукратна номер 1 в Европа – Грейс Булен от Норвегия.

София Георгиева също започна турнира с победа, след като надви канадката Шауна Кубек с 4:0 в квалификациите на 72 кг. След това българската националка отстъпи с 1:9 срещу монголката Енкх-Амарин Даванасан, която стигна до полуфиналите и в тях ще се бори срещу трикратната шампионка на Азия и двукратна световна вицешампионка Жамила Бакбергенова от Казахстан.

По-късно тази вечер Мими Христова ще се бори за бронз на 65 кг.

 

БТА / Автор: Ивайло Георгиев