Семьон Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж, заяви президентът на Българска федерация по борба Христо Маринов след края на световното първенство в Белград. Националът до 87 надви на малкия финал Ислам Абасов от Азербайджан с 6:3 и спечели не само медал, а и олимпийска квота.

"Новиков е много класен състезател и го е доказвал неведнъж. Вчера той претърпя сериозна контузия, но стисна зъби и взе медал и квота. Всичко е добре, когато свършва добре", каза президентът на родната федерация.

Маринов добави, че родните национали можеха да вземат още две или три квоти, но това е поправимо в предстоящите квалификации. Изминалото световно първенство бе напълно непредвидимо и гиганти като Риза Каяалп и Артур Алексанян бяха елиминирани от сравнително непознати широката публика съперници.

"Стана тежко състезание, в което имаше много изненади. Видяхте колко фаворити загубиха и финали, и първи срещи. Стана добро, зрелищно състезание. Ние можехме да се представим една идея по-добре и да вземем минимум още 2-3 квоти според мен. За жалост, така се получи, че сме с една и с три медала. Ще пробваме да вземем още квоти на квалификациите", заяви Маринов след края на световния шампионат в Сърбия.

Семен Новиков

източник: БФ Борба

В класическия стил националите се надяваха на още отличия, но различни фактори ги спряха. Кирил Милов, който от година и половина не е излизал извън топ 2 в Европа и света на 97 кг, получи фрактура в стъпалото в навечерието на шампионата. Действащият европейски шампион Едмонд Назарян пък отпадна още в квалификациите на 60 кг, което бе голяма изненада за привържениците на българската борба.

"Еди, за жалост, отпадна още в първия кръг. Не го очаквахме, но това е спортът. Има и такива моменти, но съм сигурен, че той ще се завърне съвсем скоро същият Едмонд Назарян, който познаваме. Кирил Милов е с гипс на крака. Разбира се, че е разочарован, защото (контузията) се случи буквално седмица преди състезанието. Той беше почти сигурен медалист, но така се е случило. Надяваме се да си вземе квотата в квалификациите", продължи Маринов.

Мими Христова спечели бронзов медал при дамите на 65 кг, въпреки че в ранните схватки от турнира получи жесток удар в носа. Маринов обясни смелостта й да стигне до отличие с това, че борбата просто го изисква от теб – стискаш зъби и излизаш за победа на всяка цена.

"Само я поздравих след състезанието, не сме имали време да говорим. Знам, че носът й е бил ударен. Такъв е нашият спорт – превъзмогваме травми, стискаме зъби и излизаме за победа с цената на всичко", добави той.

Турнирът в Белград започна с отличие за Рамазан Рамазанов на 70 кг, като това бе първи медал за България в свободния стил от осем години насам. За последно Владимир Дубов бе трети на 61 кг в Лас Вегас и заради това постижението на Рамазанов вдъхва надежди за предстоящите европейски и олимпийски квалификации.

"От 2015 не сме имали медал на световно първенство и това е добър признак. Мисля, че те (борците в свободния стил) трябва да поработят доста сериозно, ако искат олимпийска квота", завърши Маринов.

Квалификациите в олимпийската борба продължават с турнир на европейската зона в Баку между 4 и 7 април. На 9 май пък стартират световните квалификации в Истанбул.

Автор: Ивайло Георгиев/БТА