Евелина Николова и Георги Иванов ще спорят на полуфиналите на 60-о издание на турнира „Дан Колов – Никола Петров“.

Бронзовата олимпийска медалистка стартира с победа с туш над Камила Амарила (Аржентина) при 57-килограмовите, а след това загуби от казахстанката Нулуфар Раимова със 7:10. В тази категория са 6 състезателки, които се борят всяка срещу всяка, така Евелина продължава на полуфиналите, където ще срещне победителката от групата Луиса Валверде (Еквадор), шампионка от Панамериканските игри.

Миглена Селишка също започна с успех – над азерката Туркан Назирова с 10:0, но след тоза загуби от най-титулуваната състезателка в категория до 50 кг - Мария Стадник, двукратна олимпийска вицешампионка и два пъти №1 в света при 50-килограмовите. Ако Стадник стигне финал, Селишка ще продължи в репешажите за бронза.

5 Георги Иванов1На полуфиналите продължава и Георги Иванов в категория до 125 кг на свободния стил след две победи. В първата среща шампионът на България се наложи над поляка Якоб Зерзак, а след това прегази японеца Кай Шуто с 11:0 за 2,54 мин. За място на финала представителят на димитровградската школа ще излезе срещу иранеца Мостафа Тагхани.

Дейвид Димитров (67 кг), носител на пояса на „Никола Петров“ от 2021-а загуби на осминафиналите от турчина Хаши Каракуш с 2:6, но ако съперникът му стигне финал, българинът ще продължи в репешажите за бронза.

В същата категория Николай Вичев бе спрян от Славик Галастян (Армения), призьор от световни и европейски първенства, с 0:6.

До полуфиналите стигна и един от най-титулуваните състезатели на турнира - Кайл Снайдер, олимпийски шампион и трикратен №1 в света. В категория до 97 кг на свободния стил американецът постигна две победи – с технически туш от по 10:0 срещу 5 Кайл Снайдер в червеноДаниил Пидлипенезц (Украйна) и финландеца Джухо Русила. А за място на финала Снайдер ще излезе срещу иранеца Даниал Шаратиния.

Полуфиналите започват от 17 часа.

А от 18 часа са финалите, като до сблъсък за бронза стигнаха трима българи. В свободния стил Мирослав Киров (74) ще спори с Отари Багури (Грузия), а в класическия Кирил Милов (97), който обаче няма да излезе, заради травма срещу нидерландеца Стенкербург.

При 130-килограмовите на класическия стил Марин Маринов ще спори с Делян Алишахи (Швейцария), който преди това се състезаваше за България.

А за титлата ще спорят Семьон Новиков (87 кг) в класическия стил срещу Ярослав Филчаков (Украйна) и Юлияна Янева (68) с американката Солин Пиърси при жените.