Евелина Николова се класира на полуфинал на европейското първенство по борба в Букурещ, след като преодоля две съпернички в категория до 57 кг. Биляна Дудова пък остана на секунда от класиране напред и ще се надява да бъде изтеглена на репешаж, каквото е положението и в други две категории с българско участие.

Николова записа две победи на 57 кг, като първо надви французойката Матилде Ривиер с 3:0. Бронзовата медалистка от Токио 2020 спечели две технически точки и добави трета след загубено оспорване на треньора на съперничката. На четвъртфиналите българката срещна Елвира Камалоглу и записа първите шест точки, след което удържа преднината си и спечели с 10:6.

Съперничка на Николова ще бъде миналогодишната вицешампионка на 55 кг Соломия Виник от Украйна.

Дудова надви французойката Ирис Тибо с 4:0 на старта на 62 кг, след което се изправи срещу шведката Йохана Линдборг. Българската националка водеше с 2:1 до последната секунда на шестте минути, но малка грешка в края обърна резултата в полза на Линдборг - 2:3. Така Дудова ще се надява на класиране на репешаж при победа на шведката на полуфиналите.

Втори шанс чакат още две българки. Юлияна Янева стартира на 72 кг с поражение 1:2 срещу румънката Александра Николета Ангел, която по-късно надви още една съперничка и стигна до полуфиналите. На 65 кг Тайбе Юсеин загуби с 0:10 от още една представителка на домакините – Катерина Зелених, която също се класира в топ 4.

Турнирът приключи за Ирена Бинкова, която бе туширана от литовката Лаура Станелите.