Шампионът по борба Едмонд Назарян сподели в интервю за Pulse Fitness & Spa какви са предизвикателствата в любимия му Спорт Едмонд Армен Назарян е български състезател по класическа борба, син на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян. 19-годишният борец е участвал в голям брой състезания и има редица постижения. Той е двукратен европейски шампион за кадети, сребърен и бронзов медалист от Световното първенство за кадети, заема трето място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес през 2018 г. и печели много републикански титли. За сравнение легендарният му баща стига до първо европейско злато, когато е на 20 години.

В последващото интервю можете да се запознаете отблизо с последните новини и факти, свързани с Едмонд Назарян.

1. Как си? Как върви възстановяването от контузията?

- Здравейте, благодаря по-добре се чувствам в сравнение с предишното ми състояние и сега вече започнах с по-леки тренировки и постепенно ще ги увеличавам.

2. Пропускаш европейското първенство, какви ще бъдат основните ти предизвикателства през тази година?

- Да, наложи се да пропусна европейското първенство заради травма, но имам още много предизвикателства тази година: много международни турнири, очакват ме юношески, европейски и световни първенства. Ако успея да се възстановя пълноценно, има вероятност и за участие на квалификационния турнир за Олимпийските Игри 2021.

3. Как баща ти те мотивира? Лесно ли е да си син и състезател на толкова велик шампион?

- Повече бих казал, че не е лесно, защото той изисква много повече от възможностите ми, той очаква от мен повече от колкото от себе си и това наистина тежи, но пък с неговите съвети, с неговия дългогодишен опит, като ме подкрепя това за моята борба много помага.

Едмонд Назарян

4. Притесняваш ли се от сравненията с него?

- Вече съм свикнал да ме сравняват с него и това не ме притеснява. Хората трябва да знаят, че ме очаква много дълъг и труден път, за да стигна неговите успехи, защото той е доказана легенда! 

5. Налага ли ти се да сваляш килограми преди състезатение? Как се справяш, каква е твоята тайна в регулирането на теглото?

- Да, налага се защото когато свалям килограми се чувствам по добре, по-бърз, по-рязък, по-подготвен, но не трябва и да се прекалява. Тайната е в спазването на хранителен и тренировъчен режим. 

6. Имаш ли любими упражнения в тренировките, какво правиш с най-голямо удоволствие?

- Любими упражнения имам много, но в борбата повече обичам да опитвам хватки. Всяка една хватка, която ми се получава на състезание, ми носи голямо удоволствие, защото това добавя красота и атракция в нашия спорт!

7. Какво е най-трудно за теб в спорта, разкажи ни за най-голямото ти предизвикателство.

- В професионалния спорт трябва да имаш устойчива психика. Примерно много е трудно винаги да си постоянен, да се отказваш от това, което искаш, но пък всичко това се прави заради цели, заради мечти и това си заслужава! Моята най-голяма амбиция е да взема Олимпийското злато.

8. Как си почиваш, какво те заражда извън тренировките?

- Почивката също трябва да е активна. Обичам да прекарвам повече време със семейството ми или с приятелите ми. Когато имам повече време да се отпусна, обичам да пътувам до различни градове или държави.