Бившият борец и трикратен медалист от Европейски първенства, Даниел Александров, апелира за не особено розовото настоящо положение на един от най-успешните спортове в България. Александров беше гост в „Има как“ Подкаст, споделяйки, че политиката на привличане на чужди състезатели в борбата вреди изключително много на развитието на собствените ни кадри, обезсърчавайки децата и треньорите.

„В момента в целия свят започва да развива борба, включително и страни като Пуерто Рико и Индия. Трябва да вземем строги мерки за запазването на стандартите у нас в този спорт, защото лека-полека той загива. Започнахме да привличаме чужди състезатели да се борят за България, което демотивира треньори, състезатели и деца. Ако години наред готвиш едно дете, за да е готов за Олимпиада, то стане на 20 години, влезе при мъжете, доказва се и изведнъж привличаш чужденец, който наготово да му вземе мястото. По този начин не се вдига конкуренцията в България. Ти я убиваш. Нито един треньор или състезател не може да запази мотивацията си при такова положение“.

„От друга страна, клубовете също получават прекалено малко финансиране от държавата. То ще да бъде поне 2-3 пъти по-високо, отколкото настоящето. Оттам тръгват големите спортисти. Ако не спрем с тази политика във борбата, школата ни ще загуби своите позиции. В момента заробваме един от най-титулуваните спортове у нас“, сподели бившият борец.