С изключителна драма и коварен късмет Биляна Дудова загуби финала от Анастасия Ничита на финала при 59-килограмовите в Рим. Нашата боркиня допусна поражение в последните три секунди от мача, след като водеше с 4:2, нов  крайна сметка Ничита направи агресивна атака 180 секунди преди края и след загубеното възражение Дудова остана със сребърния медал в Рим.

По-рано Миглена Селишка взе златото при 50-килограмовите!

Дудова взе първите две точки в битката, след като се измъкна зад гърба на Ничита и я повали на тепиха. След това съдията изправи двете атлетики, за да продължи схватката. Молдовката опита да се защитава от дистанция, но Биляна съумяваше да и приковава ръцете в хват, който не позволяваше на Ничита да атакува лековато. В средата на първата част Дудова заключи главата на съперничката, но молдовката се измъкна.

След края на първата част Биляна Дудова се оттегли с преднина от две точки, след като изигра превъзходни първи минути в Рим на финала до 59-килограмовите.

Наставленията на българския щаб към Биляна бе да се атакува левия лакът на Ничита, а неволно Дудова удари с глава главата на Ничита. Дудова се озова в сложна ситуация, след като опонентката я заключи през кръста, ала страхотна защита неутрализира бъдещите действия на молдовката.

Дудова опита да атакува Ничита, но контранападение на молдовката ѝ донесе две точки 1:52 преди края.

С тактически елемент и хъс Биляна изхвърли Ничита от тепиха 27 секунди преди края, а щабът на молдовците оспорва решението. Все пак възражението бе загубено от Молдова и резултатът стана 4:2.

Абсолютно наивно Дудова допусна загуба две секунди преди края, след като Ничита я хвана през кръста и взе двете точки за молдовката.