България спечели първия си медал на световните плажни игри. В дебютното издание на надпреварата в Катар, в което участват 97 държави, Миглена Селишка ликува с бронз в категория до 50 кг на женската борба. Българката загуби от румънката Клаудия Причепуту в редовните схватки, но се реваншира в малкия финал с победа с 3:1 срещу същата съперничка. До него тя преодоля Майбел Зарвея (Либерия), Клаудия Кабрера (Аржентина), Кристъл Бетанзо (САЩ), а на полуфинала отстъпи на Мърси Дженезис (Нигерия). Фаворитката за титлата от Африка обаче сензационно отпадна с туш в битката за златото срещу Камила Барбоса (Бразилия).

"Радвам се много за Миглена, това е трети медал за нея през годината и една добра разгрявка по пътя към голямата й цел - олимпиадата в Токио", заяви треньорът на националките по борба Петър Касабов. Селишка участва с уайлд карт на игрите в Доха, след като от БОК издействаха участие на две състезателки в турнира по плажна борба. Родно присъствие на игрите не бе планирано, за да не се натоварват финансово федерациитеи. Генсекът на олимпийския комитет Белчо Горанов изгледа малкия финал в компанията на легендата на спортната гимнастика Надя Команечи (Румъния) и члена на МОК и президент на Международната федерация по борба Ненад Лалович (Сърбия).

Днес на игрите се очаква председателят на БОК Стефка Костадинова, която ще участва на сесия на МОК в края на игрите. Освен Селишка, на "Катара Бийч" се бори и София Георгиева (70 кг), която остана на крачка от медалите след победи над представителки на Ашли Бъстър (САЩ) и Марин Льо Кур Гранмезон (Франция), но и загуби от Алина Бережна (Украйна) и Татяна Рентерия (Колумбия). На първите плажни игри има и трети българин - Александър Бачев в кайт фойл рейсинг (дисциплина във ветроходството). Българинът, който достигна до полуфиналната фаза, се води от треньора Виктор Жеков - баща на звездата в сноуборда Сани Жекова.