Националните ни отбори по борба се събраха в Казахстан. От 5 септември в Нурсултан тренират класиците, а от вчера там са и жените, както и трениращите свободен стил, информира „Меридиан мач”.

На 14 септември в каспийската държава започва световното първенство, което се явява и първа олимпийска квалификация на Токио 2020.

България ще бъде без представител в лека категория до 57 кг в свободния стил, след като Георги Вангелов, носител на златния пояс „Дан Колов”, счупи ръка на тренировка, а впоследствие претърпя и операция.

Отборът ни е съставен от четирима състезатели (от общо 10 категории), които ще преследват визи с класиране до пето място.

На последния Мондиал свободняците останаха без медал. България спечели 4 медала – злато за Тайбе Юсеин (кат. До 62 кг), сребро за Кирил Милов (97 кг) и Биляна Дудова (57) и бронз за Аик Мнацаканян (72).

„Състезанията ще бъдат излъчвани чрез сигнал на телевизионния канал Quazsport в 104 страни по света. Очакваме 700-800 милиона души да гледат схватките така”, каза на брифинг вчера вицепрезидентът на местната федерация по борба Йерлан Кожасбай. Над 60 олимпийски шампиони ще се борят на Мондиала в Казахстан.