Националите откриват сезона с държавния шампион в Стара Загора, който е от петък до неделя в зала ДЗУ. След близо 40-годишна пауза градът ще посрещне подобно първенство за мъжете, което ще е дебютно за жените.

На тепиха ще излязат и повечето от най-добрите ни състезатели, тъй като резултатите от първенството са един от критериите за претендиране на титулярно място в националния отбор за предстоящите олимпийски квалификации.

Надпреварата обаче ще пропускат Семен Новиков, който още се възстановява от травма, както и Тайбе Юсеин, която претърпя операция.

Новиков е с квота за олимпиадата, докато Тайбе Юсеин ще претендира за титулярно място в категория до 62 кг срещу Биляна Дудова. За да бъдат двете равнопоставени, Тайбе трябва да запише по-добро класиране от Биляна на турнира „Дан Колов“, за да се стигне до преборвания, на които Юсеин се нуждае от две победи, а Биляна от една. Решението е на управителния съвет на федерацията.

На тепиха ще излезе и европейската шампионка Миглена Селишка. На континенталния шампиона през миналата година тя получи травма в рамото, а след това претърпя операция.

Мими Христова, също европейска шампионка и трета в света, пък качва категорията и ще се бори в олимпийската 68 кг, в която Юлияна Янева стана №1 в Европа през 2023-а. В момента Мими е и втора в световната ранглиста в по-долната категория до 65 кг.

Освен държавния шампион сред критериите за определяне на титулярите в националния отбор са и рейтинговият турнир в Загреб (10-14 януари), европейското в Букурещ (12-18 февруари), както и турнирът „Дан Колов – Никола Петров“ в София (7-10 март).

Първата квалификация е европейска в Баку (4-7 април), на която само финалистите взимат квоти. Световната е в Истанбул (9-12 май), трима души във всяка олимпийска категория получават визи, допълнително преборване между двамата бронзови медалисти ще определи кой ще пътува за игрите Париж 2024.

В първия ден на шампионата в Стара Загора ще бъдат схватките в свободния стил (5 януари), във втория са жените (6 януари), а в третия – класиците (7 януари), като двубоите започват с елиминации и завършват с финалите на същия ден.

В следващите дни ще бъда обявени ориентировъчен час за финалните срещи, който зависи от броя на участниците. 

Зала ДЗУ се намира на бул. "Никола Петков" 10, южна Индустриална зона.

Следва програмата: 

4 януари, четвъртък

17.00 часа Техническа конференция и жребий, свободен стил (в двора на 9-о основно училище, ул. "Българско опълчение" №80).

 5 януари, петък

8.00 часа - Мерене свободен стил

10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване свободен стил

17.00 часа - Техническа конференция и жребий - жени

6 януари, събота

8.00 часа - Мерене жени

10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване жени

14.00 часа - Общо събрание (единствена точка, приемане на оценката за дейността на клубовете за 2023 г.)

17.00 часа - Техническа конференция и жребий - класически стил

7 януари, неделя

8.00 часа - Мерене класически стил

10.00 часа - Елиминации, репешажи, финални срещи и награждаване класически стил