Първенствата в Трета лига за новия футболен сезон 2022/2023 ще започнат на 6-и август, съобщиха за БТА от футболния съюз. Това е точно месец след началото на професионалния футбол у нас, чиято първа дата е 8-и юли (петък).

Организационните детайли обаче са повече от ясните неща към момента за четирите дивизии на Трета лига. Ясно е, че Славия, Левски и ЦСКА-София ще вкарат юношите си (старша възраст) в Трета лига. Същото се отнася и за Черно море (Варна), а и за трети отбор на ЦСКА 1948.

И докато за Североизточната Трета лига включването на втори отбор на моряците е чудесна новина, тъй като това означава вдигане на нивото, то в ЗС на БФС имат да решават много казуси.

За момента вариант номер 1 е Югозападната Трета лига да бъде с 24 отбора, което прави провеждането на единно първенство реално невъзможно. Ако това се случи, групата ще бъде разделена на две подгрупи по 12 отбора с условни центрове Благоевград и София. Там ще бъдат разиграни три кръга, след което ще се определи победител в плейофи. Но при този начин ще се увеличи бройката на изпадащите за следващия сезон.

Друг вариант, който е разглеждан, е някои от столичните дублиращи отбори да бъдат преместени в Северозападната Трета лига. Това не е обичайна практика заради попадането в територията на различен Зонален съвет, но е правено назад в годините. Най-скорошният пример е включването на Етър 1924 през 2012-а година в състава на Източната "Б" група, вместо на запад. По-назад във времето пък има сезони, в които Септември (София) е играл в Северната "Б" група – при разделянето на второто ниво на северна и южна дивизия, въпреки че географски е в Южна България.

Не е ясно какво ще се случва и на Югоизток, най-вече заради чаканото решение от Нефтохимик (Бургас). Собственичката на клуба Анелия Златкова няколко пъти е намеквала, че е готова с вариант за Трета лига, докато Сдружението на феновете, което управлява школата, се е фокусирало върху участие в пета дивизия. Вероятно Арда (Кърджали) ще поиска да вкара свой отбор в Трета лига, както неколкократно беше потвърдено от изпълнителния директор Ивайло Петков.