Разделилият се с Етър Емануел Луканов става шеф във футболен клуб от Варна, пише Vsport.bg. Става въпрос за хита на сезона в Североизточна Трета лига – Фратрия. Луканов ще е спортен директор на най-бързо развиващия се клуб на Североизток. Очаква се до края на седмицата или най-късно следващата Луканов да бъде представен официално като спортен директор.

За кратката си история ФК Фратрия (създаден на 16 април 2021 година) доби популярност основно със сериозно темпо на развитие, както на първия отбор, така и на Детско-юношеската школа. Основната цел на клуба е развитието на млади играчи, а амбициите на собственика са клубът още от следващия сезон да е в професионалния футбол. Именно затова е необходим човек като Луканов, който с опита си да помогне целите да бъдат постигнати. Освен треньорската професия, Луканов има опит и като ръководител. Той бе директор на школата на Черно море, която е една от най-продуктивните в България.

Роденият на 25 май 1975 г. във Велико Търново Емануел Луканов е юноша на Етър. През 1992 г. става вицешампион на България с юношите старша възраст. Дебютира в мъжкия отбор на Етър в елита още 17-годишен – на 8 май 1993 г. при гостуването на Берое, когато влиза в 46-ата минута на мястото на Пламен Проданов.

С виолетовия екип играе 4 сезона в „А“ група от 1994 до 1997 г. (45 мача), като през 1995 г. печели Купата на Професионалната футболна лига. После е в Тортона (Италия), завръща се през 1999-2000 г., когато Етър е в „Б“ група. Продължава в Италия, където играе още за Пергокрема, Киари, Кастелана и Нуова Веролезе, като на последния тим от 2006 г. до 2010 г. е играещ треньор.

Впоследствие започва работа в Черно море и през 2015 г. печели Купата на България като помощник-треньор, а през 2017 г. е и старши треньор на тима. От 2018 г. става част от треньорския екип на Ивайло Петев в Ал Кадисия (Саудитска Арабия) и в Ягелония (Полша), а от 2021 г. до февруари 2022 година Луканов бе в треньорския щаб на Берое. След това специалистът пое Етър, като под негово ръководство тимът се завърна в елита ни.