Председателят на Съдийската комисия - Давид Борбалан, даде пресконференция, на която говори за предстоящия сезон 2024/25 в българския футбол. 

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да се подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, заяви Борбалан.

„Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общност“, допълни 51-годишният бивш топ рефер.

„Удовлетворен съм и благодаря на клубовете за усилията, че ще имаме по две камери на линията, не е технология за голлинията и няма да сигнализира на съдиите. Гледните точки ще бъдат повече и ще имаме чудесна видимост на голлинията. Камерите ще помагат и при наказателни удари, както и по-специални ситуации. Имали сме подобни случаи, в които двамата играчи са толкова близо един до друг, че единият крие другия. Сега тези камери ще помагат да бъде определена най-близката точка до голлинията и така ще бъде установена засадата", призна испанецът.

„От новото първенство ще започнем в началото на всеки месец да качваме обучителни видеа в нашия сайт, ще има клипове от нашия шампионат и обяснение от Съдийската комисия, приемаме го позитивно“, разкри шефът на Съдийската комисия.

„Нещо, което виждаме на Европейското първенство и искаме да го въведем, е да има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации да получат възпитан отговор от съдията, а той да се грижи неговите съотборници да не обграждат рефера. Съдийската комисия винаги е в готовност за безплатни лекции по правилата на играта, новостите и противоречиви ситуации, които са се случвали. Евроучастниците ни вече го направиха. Обучението винаги е под един час, но носи големи ползи. Професионалистите трябва да знаят новите промени“, заяви Давид Борбалан.