Черноморец е на 100 години! Това от днес с гордост може да заяви всеки привърженик на „акулите“.

На 1 август, преди точно век, е учреден нов футболен клуб в Бургас. По предложение на Стефан Илич той е наречен Черноморец. Първи председател на клуба става именно неговият кръстник.

През годините Черноморец ще заседне дълбоко в сърцата на стотици хиляди бургазлии. Стадион „Девети септември“ и впоследствие – „Черноморец“, ще стане арена на титанични и незабравими сблъсъци, а трибуните ще преливат от „синя“ любов. Точно от там ще излязат цяла плеада велики футболисти – гордост не само на Бургас, но и на цяла България. Неизменно свързан с „акулите“ е футболният път на легендарния нападател Тотко Дремсизов (112 попадения в „А“ група), Руси Гочев (трикратен шампион с Левски), покойните Владимир Стоянов и Иван Притъргов (шампион с ЦСКА и голмайстор на „А“ група с Ботев Пд), Валентин Делиминков (298 мача в „А“ група), Любомир Шейтанов, Дражо Стоянов, Васил Стоянов, Николай Калушев, Тома Томов, Васил Желев – Вашпина, Иван Пазачев, Николай Радлев, Иван Йовчев и още редица символи на родния футбол. По-младото поколение пък помни и никога няма да забрави бронзовия медалист Златко Янков (преминава в Левски именно от „акулите“), както и Радостин Кишишев – с над 200 мача в Англия.

Един век, белязан от върхове и падения, знаменити победи и тежки загуби, превратности на съдбата, борба с Фортуна. Но, въпреки всичко, Черноморец оцелява! Оцелява, за да може днес всички, пленени от „синята“ идея, да извикат мощно: „Акули вековни сме, черноморци сме!“, пишат в официалния сайт на Черноморец.