Черноморец 1919 Бургас започна пролетния дял от първенството в Югоизточната Трета лига с пестелива победа у дома с 2:0 над Родопа Смолян, в среща от 18-ия кръг на шампионата.

"Акулите", които имат нов наставник през новата 2021 година Малин Орачев спечелиха първата си официална среща за годината и продължават да преследват целта - влизане във Втора лига.

Малин е добре познат на бургаската футболна общественост, минал и през Нефтохимик, легенда на зеления клуб, а като треньор и през отборите на Дунав Русе и Поморие, а неговият син е рожба на сините от Бургас. Роденият през 1995-а година Михаел Орачев, настоящ футболист на Монтана, започва началните си стъпки в Черноморец, а този набор на "акулите" остава един от най-продуктивните в новата история на клуба.

Вратарят Димитър Тодоров, Милчо Ангелов, Ахмед Ахмедов, Стоян Кижев, Станислав Дрянов, Яни Николов, Стоян Калпаклиев, Даниел Стаматов, са една малка част от продукцията на Черноморец през годините, а преди няколко дни и Стоян Вълчев от този набор бе привлечен в състава на бургазлии. Двамата със Стоян Кижев на този етап са в отбора, а ръководството успя да си върне и още няколко собствени кадри, понатрупали солиден опит в Пловдив и Разград. Даниел Димитров и Онур Чолак - родените през 2002 година, са другите нови попълнения в състава. Двамата атакуващи полузащитници минаха през школите на Локомотив Пловдив и Лудогорец и са от талантливия набор, достигнал до престижното 10-то място на националния турнир в Бразилия през 2014 - "Данониада".

Малките акули водени от Петър и Пламен - Младенови няколко пъти играха финали в София, но само този набор успя да се класира на национално ниво и да представя страната ни в Бразилия. Патрон на Купа Данон е най-успешният български футболист Димитър Бербатов. Няколко футболисти от набор 2002 на "акулите" започват своите стъпки в професионалния футбол, а към тях вече може да добавим Георги Господинов, настоящ футболист на ЦСКА 1948, Димитър Жеков, макар роден 2001 - футболист на втородивизионния Созопол, Георги Бабалиев - състезател на столичното Локо и други, които занапред ще виждаме в Първа и Втора лига. Антон Узунов също е в отбора на Черноморец. Младият нападател заедно с Даниел и Онур от малки израснаха заедно и нямат нужда от сработване. Тримата отлично се познават, а съдбата отново ги събра да помогнат на своя любим клуб да влезе в професионалния футбол. Дълги години Черноморец игра по села и паланки, но сега е дошъл моментът бургаските акули да се завърнат там, където им е мястото. И занапред такава ще бъде политиката на клуба, да налага собствени кадри в първия отбор.

"Акулите" приключиха есенния дял от първенството на Югоизточната Трета лига с класическа победа 3:0 над ОФК Карнобат, а този уикенд стартираха с нова - 2:0 над Родопа на своя стадион "Черноморец" в квартал "Акациите". Черноморец записа 15-ти успех от началото на сезона и започва убедително новата 2021-а година с атака за Втора лига. Черноморец записа пълна успеваемост като домакин - 8 победи от 8 мача, а вече има 9 на своята сметка, записвайки дубъл над Родопа. При гостуванията, "акулите" спечелиха 6 срещи, а 2 пъти завършиха наравно, като в единия мач с Първомай - 1:1 изпуснаха победата в добавеното време. Другото реми бе в Нова Загора - 1:1. Черноморец изравни от дузпа в края на срещата, а Мариян Тонев я превърна в гол. Единственото поражение бе от Розова долина в Казанлък с 3:2. Явно и тази година Черноморец ще продължава да печели, но ще вкарва малко попадения. Черноморец и в този двубой стигна трудно до първото попадение, но след това футболистите в синьо се успокоиха и логично се стигна до още едно в края на срещата.

Черноморец променяше сценария само няколко пъти през полусезона, като само в 3 от случаите вкарваше повече от 3 гола, с Ямбол, Верея и Сокол Марково. Това не попречи на бургазлии да бъдат еднолични лидери и да имат аванс на върха от 6 точки пред Загорец. 13 пъти пък бургаските акули бележеха в последните десет минути и в заключителните - победите над Родопа Смолян, Горски Извор, Димитровград, Спартак Пловдив, Атлетик Куклен, Гигант Съединение, Хасково, в регионалното дерби със Несебър, Левски Карлово, Борислав Първомай, както и в дербитата с Марица и Загорец, та дори и с Карнобат в последния мач за 2020 година. При единственото поражение от Розова долина, "акулите" пак отбелязаха накрая, а това се превърна в традиция.

Черноморец вече има 47 точки на върха от възможни 54 и логично оглави класирането с 15 победи, 2 равенства и 1 поражение - 40:11 голова разлика, с 6 точки пред Загорец, които имат 41 и два мача по-малко - гостуване на Марица Пловдив, което ще се изиграе тази седмица. Срещата с Извор от днес бе отложена заради наводнен терен.

Двамата атакуващи състезатели на Черноморец Милен Танев и нападателят от Харманли Мариян Тонев са еднолични лидери в голмайсторската листа на бургазлии с по 11 попадения. Мариян Тонев вкара два на Родопа и вече е с 13 на сметката си. Юношата на клуба, роден 2002 година Антон Узунов има 6 на своята сметка, а Валентин Иванов и Стоян Кижев, който също е юноша на Черноморец, роден 1995 година има 2. Останалите голмайстори на бургазлии имат по един гол - полузащитниците Мустафа Мустафа, Мирослав Радев, Симеон Русев, Любомир Божинов и бранителите Нуретин Пюскюлю и Стоян Мантаров.

"Акулите" ще се опитат този сезон да гонят и домакински рекорд за пълен актив от спечелени срещи у дома без равенство. В региона само Созопол може да се похвали с това. "Небесносините" имат 17 домакински победи в Трета лига.

Черноморец ще има по-лек втори пролетен дял от шампионата, като бургазлии ще приемат всички стойностни опоненти у дома - Марица, Загорец, Борислав Първомай, Розова долина Казанлък и Гигант Съединение. Левски Карлово и Сокол Марково, които са домакински отбори, както и Родопа Смолян и Хасково. Единствените тежки визити остават на приятната изненада през сезона Горски Извор и Атлeтик Куклен. Останалите са в Димитровград и Спартак Пловдив, както и в регионалното дерби с Несебър. Черноморец гостува още на Верея Стара Загора и Ямбол, а в последния кръг от сезона и на Карнобат.

"Акулите" продължават уверено да летят напред и да мечтаят за по-горна група. Шансовете на тима вече са още по-големи след всеки изминал мач, а до края остават още 16 битки.

Нямаше много промени в стартовите 11 от последния дял на шампионата. Милен Танев бе оставен на пейката, а под рамката отново бе Мартин Теменлиев. Опитният бивш вратар на Созопол отново носеше капитанската лента. Останалите в състава на домакините от Черноморец бяха бранителите Стоян Кижев, Стоян Мантаров, Стоян Вергиев и Слави Шопов, а в халфовата линия Нуретин Пюскюлю, Жулиен Парушев, Любомир Божинов и Мирослав Радев. В предни позиции отново действаха Мариян Тонев и Кристиян Парашкевов. На пейката бяха вратарят Мартин Шейтанов, Стоян Вълчев, Мустафа Мустафа, Валентин Иванов, Даниел Димитров, Милен Танев и Антон Узунов. Всичките записаха минути в хода на срещата, а Черноморец не допусна изненада.

Отлично ръководене на съдийската бригада от Пловдив, а главният рефер Боян Славков получи висока оценка след срещата. Домакините влязоха по-добре в мача. След половин час игра Любомир Божинов от фаул нацели дясната греда. В 33-та минута Мариян Тонев нахлу в наказателното поле и от много малък ъгъл с мощен изстрел с левия крак под напречната греда откри резултата, вкарвайки 12-ото си попадение от началото на сезона. През второто полувреме домакините продължиха да натискат и три минути преди края на срещата Боян Славков отсъди 11 метров наказателен удар за Черноморец., след като топката се удари в ръката на футболист на гостите. От бялата точка Мариян Тонев бе безпогрешен и реализира 13-то си попадение, оформяйки крайния резултат в срещата -Черноморец - Родопа Смолян 2:0.

В следващия 19-и кръг, Черноморец гостува на Димитровград, а двубоят е на 27-и февруари /събота/, от 14:00 часа.