Дунав Русе посреща Царско село в откриващия мач от третия кръг на efbet Лига и ще бъде жаден да спечели първите си точки. Срещата стартира в 18,30 часа на Градския стадион в Русе, като ще можете да я проследите минута по минута в GONG.BG, а също и чрез прякото предаване в ефира на NOVA SPORT.

"Драконите" на Людмил Киров показаха нелошо лице в първите два кръга от шампионата, но сериозните им пропуски в отбрана се оказаха решаващи при загубите от Левски и Ботев Пловдив. Сега обаче те могат да се осланят на своята вярна публика, когато излизат срещу един от двата тотални дебютанта в родния елит.

Царско село успя да вземе първата си историческа точка миналия кръг при 0:0 срещу другия новак Арда Кърджали. Момчетата на Никола Спасов все още не са отбелязали гол от началото на кампанията, което със сигурност е тревожно за наставника. Дунав успя да се разпише и срещу Левски (чрез Ахмед Ахмедов), и срещу Ботев Пд (голът беше на Георги Динков).

Последната победа на дунавци на свой терен бе на 19 април т.г. – 2:0 над Локо Пд, оттогава последваха 1 равенство и 3 загуби в Русе с едва един отбелязан гол от домакините. Благой Макенджиев е вратарят в лигата, допуснал най-много голове в мрежата си от началото на сезона, а отова определено изисква внимание от страна домакините.

Иначе Дунав стартира четвърти пореден сезон в елита на българския футбол, което не се беше случвало в клубната история от 1972/73 г., когато се задържа 5 последователни сезона в най-високата дивизия, като оттогава досега изпадна 4 пъти.

За Царско село в миналия кръг Иван Чворович записа 155-ия си мач в първенството за шести различен клуб след Нефтохимик, Черноморец, Миньор Перник, Лудогорец и Ботев Пд. Само един чуждестранен вратар има повече мачове от него – Урош Голубович (204).

Никога досега "царете" не са били в едно ниво на българския футбол с русенци – през 2016/2017 влязоха във Втора лига, когато дунавци вече заиграха в елита. Столичани са най-младият елитен клуб – основани са през 2007 година.

През есента на 2018 г. техният играч Борислав Балджийски изигра 18 мача за Дунав, като записа 2 гола и 2 асистенции.