Селекционерът на младежкия национален отбор на България по футбол Антони Здравков говори преди квалификациите за Евро 2019 с Франция (9 ноември) и Черна гора (14 ноември). Специалистът не скри, че има желание да завърши целата кампания, но обясни, че все пак всичко е в ръцете на ръководството.

Здравков изрази и надеждите си отборът да изглежда различно в предстоящите срещи, с оглед завръщането на Божидар Краев, Серкан Юсеин и Антонио Вутов.

Припомняме, че освен Франция и Черна гора, в групата на България са още Казахстан, Словения и Люксембург.

„Искрено целият отбор желае победа. Всички изявяват желание за победа. Наясно сме, че победата ни убегна в предходните мачове заради нас, не вкарахме достатъчно голове. Сега се надяваме, че след като сме в 90% пълен състав, ще изглеждаме по различен начин. За сметка на това имаме липсващи в защита. Но се надявам да изглеждаме различно в атака и да отбележим повече голове от противника“, започна Антони Здравков.

„В двата мача с Казасхстан се видя, че само завръщането на Десподов създаде острота, искрено се надявам, че с Краев, Вутов и Юсеин ще изглеждаме различно“.

„Не разрешавам неспокойствие – да има притеснени, че ще играя с отбор, независимо от името. Винаги съм казвал, че футболът е да се играе. Тяхното хоби е професия и трябва да има спокойствие“.

„На книга има разлика в класите. На практика също. Въпреки че французите спечелиха трудно предните си мачове. Нормално е да има разлика, Но смятам, че с играчите, това, което сме говорили, можем да компенсираме“, добави Здравков.

„Моето мнение е, че спокойствието е важно. Самочувствието идва от това колко един играч играе с клубния си тим. Като излязат от стадиона, самочувствието е огромно. Въпросът е на стадиона да показваш самочувствие, а то се базира на това колко играеш с клубния си тим и как се представяш“.

„В трите двубоя, които изиграхме официални, реално тогава се събрахме съставът, който участва на квалификациите. В трите контроли, 60-70 процента от момчетата ги няма. Играем добре, проблемът е, че не не можем да отбележим гол повече. На мен критиките със сигурност ми се отразяват, тъй като аз отговарям за отбора. Играчите, познавайки ги, ги преодоляват бързо. Споделям с играчите. Хубаво е, че те виждат грешките си“.

Запитан за бъдещето си, Здравков обясни: „Едва ли има треньор, който да е спокоен за бъдещето си в България. В Европа е малко по-различно. Решението няма да бъде мое дали да остана след Нова година. То е в ръцете на ръководството. Естествено, че искам да завърша цикъла“.

„Аз съм убеден, че има мотивация – дали играеш за юноши, за младежи или мъже, играеш за България“, добави Здравков.

„Казал съм на повечето от момчетата, които играят тук – на клубно ниво трудно стигат до изяви в Европа, така че отдавна съм им казал, че тук е мястото да покажат какво могат и да бъдат забелязани“

„В националния отбор трудно може да работиш и да имаш време по-точно да работиш това, което искаш. Имаме сега три тренировки, повече се разчита играчите да са подготвени за мача и естествено съобразяваме се в клубовете кой на какво ниво е и се стремим да не сменяме позиции, за да може да се добие по-бърза представа за противника и да може да се противопоставиш в защита и атака“.

„Няма проблеми в отбора, няма напрежение. Не видях някой да е показал отношение към Вутов. Имаше усмивки, всички се поздравяваха. Не знам откъде тръгна това, че не е искал да играе. Познавам Вутов от 13-годишен. Не смятам, че не е искал да играе за България и не иска да се развива. Много се писа, много прочетоха момчетата по темата. След като идва футболист с медицинско, че е контузен, пратихме го при доктор Мазнейков, който е фен на ЦСКА, и неговото становище бе същото. Като дръпнем чертата, наистина бяха минали 15 дни, когато игра в онзи мач (контролата на Левски). Същото важи и за Серкан Юсеин. Ние се прибрахме от Казахстан, след три дни той игра за Ботев. Нормално е една контузия да отшуми в един момент“, завърши Антони Здравков.