„Отбор на надеждата” даде ход на кампанията „Играй с националите”, чиято цел е да популяризира специфичния футбол, който се играе на световното първенство за бездомни хора. Създателят на тима Виктор Кирков разкри, че „Играй с националите” ще бъде мини-турнир във формата на Мондиала за бездомни хора, на който „Отбор на надеждата” ще дебютира през октомври в Мексико Сити.

Игрището, на което ще се проведе състезанието, е специфично – дълго е 22 метра, широко е 16 метра и е оградено от мантинела с височина 1.1 метър. Кампанията ще обхване пет от най-големите градове в страната – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Варна.

Отбор на надеждата стартира инициатива Играй с националите

Кирков допълни, че всеки отбор, желаещ да се включи, ще заплати сумата от 20 лева на мач за участие, като броят на играчите трябва да бъде минимум 4. Полувремената ще са две по 10 минути, а правилата, по които се играе, може да бъдат открити на сайта nacionalite.org. Трите най-добри отбора във всеки град ще имат възможността да играят по един мач с националния „Отбор на надеждата”. Всички събрани средства ще бъдат предоставени на младежите в неравностойно положение от тима. Първият турнир ще бъде в София на 19 август, а записвания за него ще се изпращат на имейла play@nacionalite.org.

Националният селекционер на „Отбор на надеждата” Методи Здравков заяви по време на днешната пресконференция, че турнето на тима ще даде възможност на много хора да се докоснат до идеята на Homeless World Cup. „Не е важно да станем световни шампиони в Мексико. Важното е момчетата от отбора да разберат идеята на играта и да ги последват още много деца в неравностойно положение”, каза още треньорът.

Отбор на надеждата стартира инициатива Играй с националите

На срещата с медиите бяха представени и двамата посланици на „Отбор на надеждата” – фотомоделът Златка Димитрова и бившият национал Георги Йорданов – Ламята. „Приемам ролята си на посланик изключително сериозно, сподели Златка Димитрова. Вече имах една среща с отбора и съм очарована от играчите в него. Ще направя всичко възможно, за да повярват в себе си и да разберат, че те не са по-различни от всички останали хора.” Същевременно Георги Йорданов обеща да се включи в някоя от тренировките на отбора и да сподели с националите опита си от участието на световното първенство в Мексико през 1986 г., когато той беше част от селекцията на Иван Вуцов. „Не изключвам възможността някои от момчетата от „Отбор на надеждата” един ден да влязат в професионалния футбол. Те не отстъпват по нищо на част от играчите в А група”, добави Йорданов.

Отбор на надеждата стартира инициатива Играй с националите