Новият екип на националния отбор на България в кампанията за световните квалификации в период 2016-2018 година е създаден в памет на загиналите българи в Априлското въстание преди 140 години, обявиха от БФС.

Първият екип е в традиционното бяло, зелено и червено, докато вторият е зелен. Интегрирани са няколко елемента от емблематичното за българската история събитие. Освен това на гърдите на българските национали се завръща на емблемата с лъв в щит. Възроденият символ е базиран на герба на цар Фердинанд I, който по това време е бил и официалният герб на България.

Новата емблема представлява изправен в бойна поза златен коронован лъв, обърнат на дясна хералдическа страна. Щитът е в червен цвят, с характерен силует, познат от предишните гербове на България, като е специално разработен от дизайнер Иван Христов.

източник: facebook.com/BulgarianNationalTeam

Детайлът във всеки екип, свързан с Априлското въстание, е създаден от илюстраторът Стефан Чинов, който е работил с редица международни клиенти. Вдъхновен от облеклото и българската шевица по време на Априлското въстание, той създава графичен знак, който съдържа може би най-силния и разпознаваем символ на Априлското въстание – Черешовото топче, оградено от характерна за офицерската униформа шевица, взаимствана от хвърковатата чета на Бенковски.

В символа е заложен и текста „Априль 1876г.“, изписан с шрифт, специално разработен за нуждите на националния отбор по футбол. На гърба на националите е изписано вдъхновяващото и традиционно „Българи юнаци“.

източник: facebook.com/BulgarianNationalTeam