Бившият футболист Стефан Янев, който освен настоящ писател е бивш журналист и коментатор, представи на официална пресконференция във Варна днес новата книга  „Футболните национали и Европа”, написана заедно със статистиците Николай Райков и Иван Карабаджаков.  За повода за написването на тази книга разказват самите автори в предговора:

„Защо написахме тази книга?! Защото националният ни отбор няма задължителната визитка, която да документира европейската му принадлежност. „Футболните национали и Европа” е първата енциклопедия за участието на трикольорите в европейските първенства. 109 битки е водил тимът ни за футболната титла на Стария континент - от Евро 1960 до Евро 2012. От тях 6 са във финалната фаза - Англия 1996 и Португалия 2004. Много надежди, не по-малко разочарования съпътстват 252-мата ни национални играчи и 24-ма треньори от всички поколения. За 53-годишния поход към мечтани върхове с усмивка и болка те разказват уникални преживявания. ( Повечето от откровенията са направени само за нашата книга). „Футболните национали и Европа” ви предлага важни цифри и факти и от 14-те финала за континенталния трофей. Многобройните фотоси ще ви припомнят за десетки герои от битките за короната.”

Един от авторите Стефан Янев заяви за колегите си : „Желязна е статистика на Димо, Карата и Ники. За мен те са най-добрите във България историци-статистици”. Книгата е издадена от „Славена”.

Представител на издателство „Славена” на пресконференцията бе Петър Желев. „ 7 години работим заедно със Стефан Янев. Всяка година правим по една книга с него”, заяви Желев, като призна, че не разбира от футбол, но е удоволствие за него да работи със Стефан Янев и екипа му..

Следващата книга върху, която се работи е „120 годишна битка за футболна Варна”