Българският национален отбор завърши наравно 1:1 срещу Дания, в третия си мач от световните квалификации, и има вече пет точки в актива си, като продължава непобеден към следващия си двубой – гостуване на Чехия. Датчаните имат две точки от двете си срещи дотук, след две равенства.

Стадион „Васил Левски“ събра сериозна агитка, с над 24 хиляди, заели места по трибуните, окуражени от добрия старт в световните квалификации, и четирите точки от първите две срещи.

Отборът ни се нуждаеше само за седем минути игра на Националния стадион „Васил Левски“, за да поведе. Димитър Рангелов, застанал на върха на атаката на България, се разписа след центриране на Иван Бандаловски.

В 27-та минута обаче нашите национали останаха с 10 души, след като Иван Бандаловски извърши много груб фаул край тъч линията, и френският арбитър Тони Шапрон незабавно го изгони.

Двамата треньори прибегнаха до бързи смени, и в 35-та минута в игра за България се появи Илия Миланов, който дебютира в официален мач за първия отбор на страната. Мортен Олсен обаче реагира, като пусна тийнейджъра Андреас Корнелиус в атака, на мястото на защитник, за да направи още по-скоростна играта на датчаните.

Дания започна да задържа все повече топката, и играта край наказателното поле на Ники Михайлов, и в 40-та минута резултатът не закъсня. Никлас Бендтнер показа страхотната си класа във въздуха, като преодоля Иван Иванов и Михайлов, за да засече центриране на Крон-Дели отляво, с глава, право в мрежата. Така двата състава се оттеглиха на полувремето при паритет – 1:1, но датчаните с човек повече.

След почивката всичко бе в краката на Дания, и в наказателното поле на България. Гостите пропуснаха отлични възможности, като удари на Корнелиус, Ромедал и Бендтнер бяха спасени, а шут на Ериксен облиза напречната греда над Ники Михайлов. Българският тим нямаше нито една ситуация за гол, а в 62-та минута останахме и без чист централен нападател, след като Александър Тонев замени Митко Рангелов. Дания продължи да натиска, но защитата в бяло-зелено-червено действаше безотказно. След като мачът навлезе в последния си четвърт час, родните национали успяха да изнесат най-после действията далеч от Михайлов, и да потърсят отново някаква опасност пред вратата на гостите.

Златните възможности за България се случиха една след друга, в 76-та минута. Първо удар на Бодуров с глава бе избит с мъка и късмет от вратаря Андерсен, а след това изчистената топка попадна в Тонев. Той стреля изключително точно и плътно от над 20 метра и само късметът спаси датчаните, като топката прелетя на сантиметри над напречната греда.

Последва уникален пропуск за Дания, като първо Бендтнер се засуети и във вратарското поле върна към Корнелиус, и той не успя да шутира, даде топката на Ериксен, а неговият удар бе отразен от Ники Михайлов.

В един финален опит да постигне три точки, Любо Пенев вкара отново централен нападател в лицето на Валери Божинов. До края Станислав Манолев получи схващане или травма, и едва доигра срещата, но не остави съотборниците си. Повече чисти положения за гол нямаше, и България успя да запази ценна точка, оставайки без загуба след първите три кръга.


[www.online-soccer.ru] Bulgaria 1-1 Denmark GOALS by all-goals