Селекционерът на България Лотар Матеус заяви, че Стилиян Петров и Мартин Петров не са повикани в националния тим за приятелския мач с Беларус, защото така е по-добре за тях, най-вече с оглед на започващия сезон в Англия в края на седмицата. Немският специалист се оправда и с факта, че иска да изпробва и нови футболисти.

„Обясних на Стилиян и Мартин, че е по-добре за тях да не си идват за мача с Беларус, тъй като Висшата лига на Англия започва следващата седмица. Освен това, искам да изпробвам някои нови играчи. Пътуването до Минск е дълго, Стилиян и Мартин щяха да се приберат в четвъртък и след това трябваше веднага да заминат за Англия. Това си е сериозен стрес. Другата причина, че не ги повиках е, че искам да видя някои други футболисти на позициите, на които играят Мартин и Стилиян. Защото никой не знае какво може да им се случи с тях в следващите три седмици до мача с Англия. Спас Делев ще има добър шанс да ми покаже какво може, започвайки в стартовите 11. Мартин и Стилиян разбират моите идеи, имахме отворен разговор с тях”, категоричен бе Матеус.

На въпрос, какво се надява да види в Минск, селекционерът каза: „На първо място искам да видя добър мач, а след това и добър резултат. Това ще е първи мач за този сезон след дълго лятно прекъсване, и се надявам да повторим представянето си от второто полувреме от мача с Черна гора. Липсват ни няколко много важни играчи, но това е шанс за новите футболисти и младите, особено за Спас Делев. Ще видим какво се случва с Благой Георгиев, който ще дойде направо в Минск, ще видим в каква форма е той, за да видим какви опции имаме в полузащитата.”

Лотар Матеус изгледа на живо част от мачовете на българските отбори в стартиралия през уикенда нов шампионат. По тази тема сподели: „Казах много пъти, че след дълго прекъсване се нуждаят от тренировки, трябва да навлязат в ритъм.”

Треньорът даде да се разбере, че е гледал мача между Висла Кваков и Литекс в Полша. Селекционерът е обърнал внимание и на представянето на Цветан Генков. „Сигурен съм, че не само българските футболисти, а и в целия свят се нуждаят от време, за да влязат във форма. Но националният тим и първенството са различни неща.”

„Мотивацията за всеки футболист, във всеки мач трябва да е доброто представяне за себе си, за да играе срещи Англия. Ако играчите нямат мотивация, няма как да им помогнеш”, каза още Матеус.

„Ние говорихме днес и казах, че имаме няколко опции за капитан на тима срещу Беларус. Имаме двама опитни футболисти в тима”, уточни Матеус, като една от опциите му за капитан е Ивелин Попов.

Наставникът на българския тим бе попитан и какво мисли за групата на България за класиране на Мондиал 2014. Той сподели: „Във футбола всичко е възможно. Да, имаше и по-лесни групи в световните квалификации, но това е една лотария. Сигурен съм, че ще направим добри резултати. Италия е фаворит в групата, това е сигурно. Тежка ни е групата, но не се страхувам от другите отбори”.