Националният селекционер на България Любослав Пенев говори на специална пресконференция преди предстоящите контроли с Холандия и Турция. Той заяви, че в момента не е нужно да изпраща повиквателна на Димитър Бербатов, тъй като нападателят сам признава, че не се чувства подготвен да защитава фланелката на страната. Пенев пожела успех на Бербатов в намирането на нов отбор, но също така, заяви: „В един момент и моето търпение може да се изчерпи, обаче. Аз съм търпелив човек. Това не е заплаха, а просто е едно предупреждение.“

Селекционерът на „лъвовете“ разкри, че на мястото на контузения Николай Михайлов ще повика Иван Чворович.

Ето какво каза още Пенев на пресконференцията:

Като база това, което видях много ми хареса срещу Унгария. Но не искам да паднем под играта и резултата в мача с Холандия. Така ще продължим да тренираме.

Ние ще сме отбор, който иска да побеждава, да владеем топката, без значение срещу кой ще се изправим. Търся сериозни съперници. Отиваме на следващите два съперници сега, и един през август, след което ще дойде септември с официалните мачове.

Само в първия мач ще играят с нас братята Миланови, те ще се върнат веднага след това в София и ще влязат на лагера за младежките национали.

Не мисля, че Мартин Петров е приключил с футбола, не случайно играе в едно от силните първенства. Не викам не само Мартин, а много футболисти от България.

Всеки един, който би желал да играе в националния отбор, трябва да бъде много подготвен и да е в очакване на повиквателна. Аз не се моля на никой. Не мога да накарам на сила никого. Винаги ще разчитам на футболисти, които покажат, че могат да играят.

Бербатов все още не се чувства готов да играе за националния отбор. Прекрасно познавам ситуацията в която се намира, нека си намери отбор, той е много добър футболист, да си намери отбор, да направи една подготовка и да се радва на футбола. Не е нужно в момента да му пращам повиквателна за националния отбор. Предстои ни един разговор, дано да е в близко бъдеще. В един момент обаче и моето търпение може да се изчерпи. Аз съм търпелив човек. Това не е заплаха, а просто е едно предупреждение.

Моите правила са правила на професионализма, не са сложни. Не знам някой да се оплаква. Не виждам проблеми. Футболистите ще получат програми и ще знаят какво ще правят по цял ден и по часове.

Трябва Стилиян да се остави насаме със семейството си, с лекарите. Това е нещо много лично. Това е най-важният му мач, и ще го спечели.

В никакъв случай не трябва да има драстични и крайни решения за А група – да не станем от 16 на 7 отбора, примерно.

В контролата с Холандия ше играем като гости, те ще са домакини, ще искат да направят един добър мач, представят си новата екипировка мисля, на добър стадион, остава само да играем футбол. Разузнали сме ги. Ще работим тези пет дни за мача с Холандия и успоредно с това за срещата с Турция. Нито един от двата мача няма да бъде подценяван, независимо кой е първи и кой е втори.