България завърши наравно 0:0 срещу Чехия и продължава без загуба след четири мача от група В на световните квалификации. Така българският тим ще зимува с шест точки на второ място в групата, веднага след Италия, и вече през 2013-та ще се бори за място на Мондиал 2014.

Освен всичко друго, на „Дженерали Арена“ в Прага, България прекъсна негативна серия срещу Чехия, от три поредни загуби, сред които и една от най-тежките в новата ни история.

Това бе първият ни мач в този квалификационен цикъл, в който не вкарахме попадение, но и първото ни гостуване в кампанията.

Нашият състав излезе без чист нападател в Прага, но имаше отлични възможности да стигне и до победата. Играта ни бе премерена, много добре преценена тактически, а футболистите на Любо Пенев изпълниха отлично задачите си, без да се впускат в излишни рискове. Това не позволи да се стигне до наш натиск или масирано търсене на гол, но действията на отбора ни бяха без грешка в защита и в полузащита, като липсваше единствено малко повече острота в атака.

На няколко пъти през първото полувреме Ивелин Попов излизаше пред Петър Чех, но опитният страж не трепна при опитите на българския нападател да го преодолее. В самия край на първото полувреме българският тим нямаше и късмет, след като Бодуров свали с глава центриране на метър пред гол линията, но Манолен не успя да засече във вратата, в най-чистата ни ситуация.

ВИДЕО и СНИМКИ: Отново солидна, България ще зимува непобедена

източник: Reuters

В 36-та минута България за пореден път имаше кадрови проблеми, заради контузията на Петър Занев, който бе заменен принудително в 42-та минута. Илия Миланов, който се появи на мястото на Занев, за втори пореден мач като наложителна смяна, се справи перфектно в двубоя, и въпреки своите 20 години, бе точно на мястото си в отбраната на Любо Пенев.

Ирачек бе в основата на двете по-опасни ситуации за Чехия преди почивката, като първо не успя да намери свой съотборник с отлично центриране по земя, а след това бе оставен непокрит в пеналта пред Ники Михайлов, но стреля с глава в аут.

ВИДЕО и СНИМКИ: Отново солидна, България ще зимува непобедена

източник: Reuters

През второто полувреме най-добрите възможности за България се откриха пред Георги Миланов, който направи много интересни неща в нападение. От другата страна, в заключителните 15-20 минути Чехия натисна много сериозно, селекционерът Билек направи нужните промени, и домакините станаха силно офанзивни. Всичко това обаче допълнително сплоти в защита българския състав, който изигра много солидно тези минути, и мъжки се пребори, за да вземе точката от Прага. Ники Михайлов също имаше две-три ключови спасявания, които допълниха отличното представяне на България в собствената му половина.

Така, с много организирана и зряла игра, българските футболисти компенсираха липсата на много международен опит, и за пореден път показаха, че не се притесняват от никой съперник. България запази стила си от първите три срещи у дома, и не изневери много на него в това първо свое гостуване от квалификациите, за да се докопа до 0:0, и да остане без загуба в кампанията си.

Следващият официален мач за България е срещу Малта, на 22 март 2013-та година.

ВИДЕО (ниско качество):