Швейцария разби България с 3:1 в европейска квалификация от група G, която окончателно сложи кръст и на последните теории за евентуално българско участие на Евро'2012. С тази победа пък представителите на алпийската страна събраха 8 точки и изостават само на 3 от 2-ия в класирането Черна гора, когото посрещнат у дома си до края на кампанията. Така Черна гора има 11 точки, Швейцария събра 8, а България е 4-а с 5. Англия е начело пък с 14.

Джердан Шакири вкара хеттрик за Швейцария в срещата, а централният защитник Иван Иванов вкара първото си попадение за България, след като откри резултата в 8-ата минута.

Домакините започнаха по-активно в мача и още в 3-ата минута Инлер подаде на Мехмеди, чийто удар обаче се спря във външната страна на мрежата. България поведе в 8-ата минута с попадение на центрлания защитник Иван Иванов, който от 3 метра добави топката в мрежата. Мартин Петров центрира от корнер към първата греда, капитанът Стилиян Петров отклони топката с глава, но вратарят Диего Беналио отби с ръце. При добавката обаче Иванов откри резултата.

В следващите 20 минути домакините упражниха силен натиск, като в 18-ата минута те имаха претенции за дузпа заради задържане на Гранит Джака от Георги Сърмов. Само две минути по-късно от близко разстояние Адмир Мехмеди стреля, но вратарят Михайлов спаси. В 26-ата минута голмайсторът Иванов пък пресече топката след пробив и центриране от десния фланг на Лихтщайнер.

В последната минута на първата част Джердан Шакири стреля опасно от 20 метра, но топката мина край гредата. В 3-ата минута на допълнителното време на първото полувреме швейцарците изравниха чрез Джердан Шакири, който завърши бърза комбинация по дясното крило. Адмир Мехмеди започна атаката, а след това Шакири направи двойно подаване с Гьокхан Инлер и излезе сам срещу вратаря Михайлов, след като Иван Иванов не се ориентира и не успя да блокира удара.

Домакините, които се нуждаеха на всяка цена от победата, продължиха да натискат и след почивката. В 48-ата минута Ерен Дердийок от фаул прати топката на сантиметри от гредата.

Българите опитаха няколко прилични атаки, които завършиха с центрирания към Генков, който обаче така и не успя да нанесе точен удар. В 62-ата минута домакините отново показаха, че нямат проблем с разиграването при трима на трима на контраатака.

Комичните действия на българската защита отново им помогнаха, като най-напред Занев се спъна, а Иван Иванов не противодейства на получилия топката на диагонала Шакири, който технично я вкара в долния ъгъл на Михайлов.

Лошите събития за България продължиха и в следващите три минути, когато Живко Миланов беше изгонен с втори жълт картон за глупав фаул.

След второто попадение и отстраняването на Миланов домакините придобиха увереност и започнаха да разиграват без да търсят на всяка цена трети гол. Българите можеха да се възползват от това и след центриране на Благой Георгиев от корнер сензационно Иван Иванов можеше да вкара отново.

Шакири окончателно стана герой за своя отбор, след като в последната минута и на мача се разписа, като този път посрещна топката с тупалка извън наказателното поле. След центриране от корнер Георги Сърмов не успя да изчисти както трябва и Шакири от воле я прати под гредата за 3:1.

Швейцария: Диего Беналио, Щефан Лихтщайнер, Рето Циглер, Филип Сендерос, Гьокхан Инлер, Ерен Дердийок, Адмир Мехмеди (84- Иносент Емегара), Блерим Джемаили, Гранит Джака (88- Желсон  Фернандес), Йоан Джуру, Джердан Шакири (90+1- Насим Бен Халифа)

България: Николай Михайлов, Живко Миланов, Валентин Илиев, Иван Иванов, Петър Занев, Благой Георгиев, Стилиян Петров, Георги Сърмов, Мартин Петров (60- Владимир Гаджев), Ивелин Попов, Цветан Генков (70- Николай Бодуров)

ВИДЕО и СНИМКИ: Нищо ново при Матеус, България бра срам и срещу Швейцария

източник: Gong.bg, Иво Йовчев, Базел