България стигна до равенство 1:1 срещу Дания насред Копенхаген, в световна квалификация от група В. Отборът на Любо Пенев продължава без загубен мач дотук в пресявките за Мондиал 2014.

В класирането, България остава втора, след лидера Италия, с 10 точки от шест мача. Чехия е трета с осем точки, а Дания остана с шест, но от пет срещи.

Дания имаше надмощие през първото полувреме, докато „трикольорите“ заложиха главно на контраатаки. Футболистите на Любослав Пенев стояха много добре в защита и домакините стигнаха само до две положения, като едното бе след разбъркване в наказателното поле на Николай Михайлов.

Футболистите на Дания заложиха на постоянни центрирания в наказателното поле на България в опит да бъде намерен високия Корнелиус. Още в 3-та минута Кристиан Ериксен центрира от фаул в наказателното поле на България, където Николай Михайлов не се намеси добре и топката попадна в Корнелиус, който стреля, но право в тялото на Светослав Дяков.

Първият опит на България да застраши вратата на Дания бе в 8-та минута, но ударът на Веселин Минев бе твърде неточен. В 16-та минута Ивелин Попов се опита с глава да изведе Александър Тонев, който обаче бе изпреварен от Стефан Андерсен, който улови топката.

Николай Бодуров получи контузия в левия глезен след сблъсък с Корнелиус и бе заменен принудително в 23-та минута от Радослав Димитров.

Българският национален отбор оцеля в 23-та минута, когато Ериксен центрира от корнер на втора греда в наказателното поле на „трикольорите“, след което Стокхолм стреля, но Николай Михайлов успя да избие топката от гол линията. Минута по-късно Ериксен отново центрира от корнер в наказателното поле на България, след което Корнелиус засече топката и я продължи към Стокхолм, който стреля с глава, но в страни от десния стълб на вратата на Николай Михайлов.

Силната игра на датчаните продължи и в 34-та минута Зимлинг подаде към Денис Ромедал, който нахлу в наказателното поле на България и стреля, но в страни от левия стълб на вратата на Михайлов.

Най-чистото положение за датчаните бе в 37-та минута, когато Георги Миланов не успя да избие добре топката и я подари на Кристиан Ериксен, който бе оставен сам в наказателното поле на България и от чудесна позиция изпрати кълбото в страни от десния стълб на вратата на Михайлов.

Първият точен удар в очертанията на вратата на Дания бе в 42-та минута, когато Ивелин Попов стреля отдалеч, след което Андерсен плонжира и изби топката в корнер.

През второто полувреме нещата стояха по доста по-различен начин, като България излезе остра и решена да търси гол на „Паркен“. Точно след изминаването на първите пет минути от полувремето, нашите „лъвове“ откриха резултата! В 51-та Станислав Манолев вкара третия си гол в световните квалификации. Той бе точен за "лъвовете", след асистенция на Александър Тонев, и фантастична контраатака на българския тим. Веднага след това, Тонев имаше шанс сам да се разпише, след ново страхотно нападение за България, започнато от Ивелин Попов, и преминало през Манолев.

11 минути по-късно обаче Андреас Корнелиус си спечели дузпа, за нарушение на Илия Миланов, и макар че останаха съмнения, че датчанинът си е повел топката с ръка, Фират Айдънуш посочи бялата точка. Оттам Даниел Агер бе безгрешен и изравни за 1:1 в 63-та минута.

Пред Иван Иванов и Влади Гаджев се откриха положения в последните 15-тина минути от двубоя, докато най-чистата ситуация за датчаните бе удар с глава на Симон Кяер. Ники Михайлов, който през целия мач бе на супер ниво, спаси отново вратата си и в тази последна голова ситуация пред себе си, в 84-та минута.

В заключителните мигове от двубоя, Емил Гъргоров се появи на терена, в последен опит на Любо Пенев дори да спечели трите точки, но до финалната свирка на турския рефер, не се стигна до повече положения.

Неприятните новини за Любо Пенев от мача са травмата на Николай Бодуров, и вторият жълт картон на Георги Миланов в квалификациите, заради който той ще пропусне следващата ни среща, с Италия.

Квалификациите за България ще продължат с гостувания на Италия и Малта през септември.

КЛАСИРАНЕ В ГРУПА B на световните квалификации:

1. Италия 13 точки
2. България 10 точки
3. Чехия 8 точки
4. Дания 6 точки
5. Армения 3 точки
6. Малта 0 точки