България загуби последната си контрола преди първата си евроквалификация срещу Англия на 3-ти септември. На стадион „Петровски” в Санкт Петербург „лъвовете” паднаха от Русия с 0:1. Срещата пък бе дебют за Дик Адвокаат начело на „братушките”.

Единственото попадение за домакините реализира Роман Широков в 6-та минута, като с голяма вина за гола бе българският страж Николай Михайлов. Голът бе първи за Широков в кариерата му за националния отбор на Русия.

Дебют с представителната фланелка на България направи нападателят Илиян Мицански. Той се появи в игра в 75-та минута, на мястото на Мартин Петров, но за времето, което прекара на терена, не успя да направи първия си мач за националния отбор на страната запомнящ се.

Станимир Стоилов започна в състав: на вратата Михайлов, а пред него Станислав Манолев, Илиян Стоянов, Иван Иванов, Живко Миланов – Чавдар Янков, Стилиян Петров, Станислав Ангелов, Мартин Петров – Ивелин Попов и Валери Божинов. Българският селекционер вкара всичките си резерви в игра, като единствено Владислав Стоянов не застана на вратата.

Като цяло, българите показаха равностойна игра срещу руснаците, особено през първото полувреме. Нашите владееха топката повече през първите 45 минути, и само заради грешката на Михайлов на почивката възпитаниците на Станимир Стоилов се оттеглиха с гол пасив.

През второто полувреме, стражът на Твенте все пак изкупи вината си с няколко класни спасявания. През втората част играта на българите се разстрои, предимно заради много направени смени. Руснаците пък се активизираха и натиснаха, но до втори гол не успяха да стигнат.

Единственото по-сериозно положение за България за целия мач дойде в 34-та минута, когато Мартин Петров центрира добре отляво, Ивелин Попов засече топката със сетни усилия, но Игор Акинфеев спаси. През втората част и Мартин Камбуров отправи удар с глава, но топката мина покрай руската врата.

Попадението за домакините падна в 6-та минута, когато Андрей Аршавин центрира в наказателното поле от фаул, Михайлов изпусна топката, тя отиде в Широков, който с хубав ножичен удар вкара за 1:0.

Така, България все още няма записан успех в мачовете си от началото на годината, като преди двубоя с Русия, отборът на Стоилов не успя да победи Полша, Белгия и ЮАР.

Следващият двубой за „лъвовете” е на 3-ти септември, когато те гостуват на Англия в Лондон на „Уембли” в първа евроквалификация между двата тима.