Националният тим на България записа равенство срещу домакина на Мондиал 2010 ЮАР в последната си проверка преди началото на евроквалификациите през септември тази година.

Спарингът между двата тима, който се игра на „Орландо Стейдиъм” пред близо 40 000 зрители, приключи при равенство 1:1. И двата гола в срещата паднаха през първата част, а попадението на трикольорите бе дело на нападателя Валери Божинов.

 

По подобие на предишната проверка срещу Белгия, която България загуби злощастно с 1:2, възпитаниците на Станимир Стоилов отново започнаха плахо мача. Още в първите минути домакините от ЮАР упражниха натиск, който доведе до няколко удара и корнера пред вратаря Николай Михайлов.

 

Логичното се случи след 20-минути игра, когато домакините съумяха да излязат напред в резултата след груба грешка в отбраната на българския състав. След поредния корнер в полза на тима на Карлос Алберто Парейра, топката бе центрирана към далечната греда, където връхлетя непокрития Сангвени и с глава простреля Михайлов. Десният бранител Станислав Манолев не успя да се намеси подобаващо и позволи на защитника на домакините да стреля.

 

След гола Стилиян Петров и компания увеличиха оборотите и на свой ред започнаха да поглеждат по често към вратата на Куне. В 25-ата минута на мача дойде и първият изстрел към вратата на ЮАР. Отправи го Ивелин Попов, който от далечно разстояние не затрудни стражът на африканците. Изравнителното попадение за България дойде в 31-ата минута след отлична комбинация между Георги Пеев и Валери Божинов. Пеев намери нападателя на Парма с ювелирен пас в наказателното поле, къдетто Божинов овладя добре и стреля незабавно под плонжа на вратаря, за да изравни заслужено резултата.

 

До края на първото полувреме домакините имаха още две добри възможности пред българската врата, но Ники Михайлов бе на висота и успя да отрази ударите.

 

През вторите 45 минути най-чистото положение бе в полза на трикольорите. Влезлите като смяна Мартин Камбуров и Димитър Рангелов на няколко пъти затрудниха отбраната на ЮАР, но за жалост нямаха късмета да се разпишат. При първото си нападение Камбуров проби отлично отляво и пусна хитър пас към Рангелов, който стреля незабавно, но стражът на домакините изби. При добавката нападателят на Борусия Дортмунд не нацели рамката на вратата.

 

От своя страна домакините разчитаха предимно на статични положения пред Ники Михайлов. Възпитаниците на Пареира изпълниха над 10 корнера през целия мач, което обаче не им донесе желания успех.